Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U ponedjeljak sjednica Komisije za referendum u RS-u

Preuzmite sliku

Iz Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj (RS) najavili su za sutra u Banjoj Luci radni sastanak sa svim imenovanim predsjednicima opštinskih i gradskih komisija za provođenje republičkog referenduma.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je prije nekoliko dana odbila kao neosnovan zahtjev Komsije za referendum za korištenje izvoda iz Centralnog biračkog spiska za potrebe provođenja referenduma u RS-u o 9.januaru kao danu tog entiteta.

Entitetska komisija za referendum je na tu odluku dostavila žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da neće biti odgođen referendum u RS-u, iako CIK nije odobrio korištene biračkih spiskova, te da će biti pokrenute aktivnosti da se CIK “eliminira iz RS-a”.

CIK je 1.septembra odbila kao neosnovan i nedopušten zahtjev referendumske komisije iz RS-a za dostavu izvoda iz Centralnog biračkog spiska, koji je zatražen za potrebe referenduma o Danu RS-a, najavljenog za 25. septembar.

Zahtjev je odbijen kao neosnovan jer referendumska komisija nije legitimno tijelo koje može dobiti traženi materijal“, rekao je na predsjednik CIK-a Ahmet Šantić.

Ova odluka još nije pravosnažna.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić je naglasila da trenutno, formalnopravno gledajući, referendumska komisija nije tijelo koje može podnijeti zahtjev za dostavljanje traženog spiska.

Nadležni su organi lokalne samouprave, a u slučaju njihovog zahtjeva, trebalo bi praviti posebne izvode iz Centralnog biračkog spiska a ne one koji se koriste za izbore, stav je koji zastupa Hadžiabdić.

Potpredsjednik bh. entitet RS Ramiz Salkić je rekao da Bošnjaci ne mogu prihvatiti 9. januar kao dan entiteta, jer je to pravoslavna slava i vrijeđa vjerske osjećaje drugih naroda.

Međutim, istakao je Salkić, Bošnjaci nemaju ništa protiv toga da se obilježava neki drugi dan kao Dan RS, ali pod uslovom da nije vezan za pravoslavni datum.

On je i jučer izrazio očekivanja da do referenduma neće doći, jer smatra da je međunarodna zajednica i sama svjesna opasnosti, te da će spriječiti njegovo održavanje. Smatra i da referendum u RS-u, Milorad Dodik koristiti u predizborne svrhe.

I zvanični Beograd ne podržava referendum u RS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,