Petak, 21. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

U planu rekonstrukcija Ginekologije u Tuzli: “Porodilje zaslužuju bolje uslove i ambijent”

Preuzmite sliku

U cilju poboljšanja uslova rada i pružanja što kvalitetnije zdravstvene usluge pacijentima, u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli u planu je rekontrukcija Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Zadnja rekonstrukcija Klinike za ginekologiju i akušerstvo bila je prije 20-tak godina, objekat je starije gradnje i vrijeme za nova ulaganja već dugo se nameće kao glavni prioritet.

 • Na inicijativu doktora i zastupnika u Skupšitni TK  dr. Zumre Avdibegović – Begić, i prof. dr. Šekiba Umihanića, pokrenute su aktivnosti za rekonstrukciju odjeljenja i stvaranju boljih uslova za porodilje.

  Tim povodom UKC Tuzla i Kliniku za ginekologiju i akušerstvo posjetila je i delegacija Vlade TK, ispred koje je Premijer TK Irfan Halilagić naveo potrebu ulaganja kao i odlučnost Vlade TK da obezbijedi dio finansijskih sredstava:

 • “Zbog određenih glasina i navoda koje smo dobijali od porodilja, rezultat je ove inicijative doktora i poslanika u Skupštini TK. Imamo dobru sinergiju, važno je da danas vidimo šta su potrebe i na koji način da se upustimo u sve to i koliko je potrebno da u budžetu planiramo sredstava. Podrškla Vlade TK je neupitna, ovo je jedan u nizu projekata koje Vlada TK odvaja za UKC Tuzla, zauzvrat očekujemo rezultate i veće zadovoljstvo pacijenata”, navodi Halilagić.

 • Prof. dr. Denijal Tulumović, direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla nije krio zadovoljstvo zbog inicijative i navodi da je u planu veći broj projekata kako bi pacijenti imali bolju uslugu liječenja:

  “Hvala Premijeru i zastupnicima koji su podnijeli inicijativu, da se poboljšaju uvijeti za porodilje. Ulaganja su potrebna obzirom da je prostor stariji. Izmake neke pravimo ali uz podršku Vlade TK trebali bi u skorijoj budućnosti već u oktobru otvoriti odijeljenje za adolescentnu psihijatriju. Nakon toga idemo u rješavanje mokrih čvorova na Klinici za interne bolesti iz vlastitih sredstava a nadam se i uz pomoć donatora. Potom slijedi rješavanje onkoloških bolesnika i otvaranje dnevne bolnice, što je značajan projekat. Nastavljamo i sa edukacijama, ranije je raspisan konkurs za veliki broj specijalizacija, u pripremi je još jedan konkurs, klinički centar misli o edukaciji mladih ljudi kako bi građanstvo TK imalo bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Kada je u pitanju klinika za ginekologiju svjedoci ste raznih pisanja po društvenim mrežama i portalima o negativnim iskustvima pacijenata, ali svjedoci ste i da se tu klima drastično mijenja a nadam se i da ćemo poboljšanjem enterijera gdje trebaju biti porodilje napraviti još jedan iskorak.” navodi Tulumović.

 • O podršci viših nivoa vlasti Tulumović isitče da ne sumnja u pomoć, jer najmnogoljudniji kanton zaslužuje najveći dio sredstava, ako je najmnogoljudniji kanton ne mora biti najsiromašnijih.

  Medicinski direktor UKC Tuzla i nekadašnji Direktor Klinike za ginekologiju UKC Tuzla, doc. dr. Igor Hudić ističe da je vrijeme za ozbiljniju rekonstrukciju koja bi porodiljama omogućila bolja iskustva i ljepši ambijent:

 • “Zadnja rekonstrukcija je bila prije 20-tak godina, ovim planom namjeravamo napraviti apartmane, odnosno porođajne boksove koji će biti opremljeni, cilj je napraviti rekonstrukciju odjela za porođene žene, gdje ćemo od petokrevetnih i šestokrevetnih soba napraviti dvokrevetne. Ova zgrada je napravljena 60-tih godina i neke stvari neće biti moguće napraviti, npr. da svaka soba ima svoje kupatilo i sl. Podsjećam da je ovo najveće porodiliše kada je broj porođaja u pitanju i centar smo koji ne šalje pacijente dalje u neke druge ustanove.” navodi nekadašnji Direktor Klinike za ginekologiju UKC Tuzla, doktor Igor Hudić.

 • Jedna od inicijatorica rekonstrukcije je zastupnica u Skupšitni TK  dr. Zumra Avdibegović – Begić:

  “Po struci sam ginekolog i kao kantontalna zastupnica iskoristila sam mogućnost za inicijativu restauracije porodilišta, obzirom da sam na terenu prepoznala sam uslove kao veliki problem na Klinici. U razgovoru za Premijerom Vlade TK dobila sam veliku podršku i obećanje. Cilj je da omogućimo što humanije uslove kako porodiljama tako i uposlenicima,” navodi doktorica Avdibegović – Begić(Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje