Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Pirićima kod Bratunca obilježena 27. godišnjica otpora agresiji na BiH (FOTO)

Preuzmite sliku

U Pirićima kod Bratunca, malom povratničkom naselju koje je najduže odolijevalo atacima velikosrpskog agresora iz susjedne Loznice u Srbiji ali i domaćih zločinaca, danas je obilježena 27. godišnjica otpora agresiji na BiH.

– Ovdje su mali ljudi pobijedili veliko zlo, ovdje se borilo za čast a ne za priznanja i odlikovanja, ovdje se ginulo da bi se živjelo, ovdje, na ovom svetom mjestu tokom odbrane od zla koje je prijetilo da nas pokori svoje živote za odbranu ljudskosti, časti i dostojanstva dalo je 195 šehida, eto to su Pirići i okolna sela, to je naša priča – kazao je između ostalog u svom obraćanju Fahrudin Hasanović – Beli jedan od komandanata tadašnjeg voda i aktuelni predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.

Na spomen obilježju u Pirićima položeni su vijenci i cvijeće, odata je počast svim poginulim borcima i šehidima Armije RBiH, a upriličen je i vjerski program za koji su se pobrinuli imami i hatibi Medžlisa Islamske zajednice Bratunac koji su zajedno sa sugrađanima i gostima proučili Jasin i Tevhid te zajedno klanjali podne namaz.

Ovom događaju prisustvovali su brojni gosti iz vjerskog, javnog i političkog života Tuzlanskog kantona, Federacije BiH te Podrinja, među kojima i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, ministar za boračka pitanja TK Enes Gegić, predsjednik Saveza RVI FBiH Esad Delić te brojni predstavnici i predsjednici boračkih organizacija Tuzlanskog kantona i općina Podrinja.

Događaju je prethodilo svečano puštanje u promet izgrađenog mosta za koji su mještani i jedne i druge nacionalnosti rekli da je to most ponovnog spajanja uz nadu kako rekoše da se više nikada neće pojaviti oni koji će ga srušiti, saopćeno je iz Saveza ratnih vojnih invalida TK-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,