Četvrtak, 20. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Neumu zabrinuti nakon otvaranja Pelješkog mosta: “Sve će se promjeniti, samo će jedan grad profitirati”

Preuzmite sliku

Dok je otvaranje Pelješkog mosta za Dubrovnik, Pelješac i ostatak Hrvatske sa turističke i ekonomske strane velika i važna vijest, u Neumu su zabrinuti.

Ugostitelji i hotelijeri u Neumu smatraju da od trenutka otvaranja Pelješkog mosta ništa više neće biti isto, prenosi Čapljinski portal.

Ugostitelji i trgovci zabrinuti su da će u velikoj mjeri opasti promet magistralnom cestom kroz Neum, što će njima ugroziti poslovanje, a zabrinuti su i hotelijeri i privatni iznajmljivači apartmana jer će, kako kažu, vjerojatno biti manje gostiju.

“Stvari treba nazvati pravim imenom i iskreno reći, ugostitelji i trgovci dosta su novca zarađivali od turista koji su putovali magistralom prema Dubrovniku i obratno”, rekao je jedan ugostitelj koji uz magistralu već dugi niz godina drži restoran.

“Od utorka će se stvari promijenti. Svi ti turisti, a to su bili mahom Poljaci, Česi, Nijemci nakon čekanja na granici, koje je nekad znalo biti dugo i preko sat vremena, stali bi u Neumu da se osvježe, ručaju/večeraju, popiju piće. I pazite, to nije bio mali broj ljudi, od početka do kraja sezone”, dodao je.

Kazao je kako se radilo o gostima kojima su cijene bile pristupačne.

“Sa svojim standardom njima su ove cijene bile jeftine, i naravno da će stati da ovdje ručaju ili večeraju prije nego što dođu u Dubrovnik, gdje je sve deset puta skuplje”, dodaje.

Boji se velikog pada prometa odmah po otvaranju Pelješkog mosta.

“Dođite početkom augusta pa pratite broj auta koja idu preko mosta, i broj auta ovdje na magistrali. Niko neće htjeti čekati na granici satima sada kada imaju cestu skroz do Dubrovnika, bez čekanja. To će se na nas dobro odraziti”, istakao je neumski ugostitelj.

Zabrinuti su i hotelijeri i privatni iznajmljivači apartmana. Oni također smatraju kako će se smanjiti broj noćenja u odnosu na dosadašnje brojke.

“Stvari jednostavno neće biti iste, fokus će se prebaciti na Pelješac. Dobar broj gostiju Neum je koristio kao destinaciju za noćenje, odakle su posjećivali Mostar, Dubrovnik općenito, dubrovačku obalu, ali to će se sada sigurno promijeniti. Niko ne želi čekati na granicama satima”, istakli su Neumljani.

Na pitanje novinara može li novootvorena cesta Stolac-Neum na neki način kompenzirati taj gubitak kojeg se boje oni su kazali da im ta cesta neće donijeti ništa u turističkom smislu.

“Olakšat će nama mještanima put to Mostara i unutrašnjosti BiH, kao i turistima koji dolaze u Neum iz unutrašnjosti BiH, da ne moraju prelaziti granicu i čekati u redovima. Ti gosti, iskreno rečeno, nisu bili naši glavni konzumenti, barem kada je u pitanju ugostiteljstvo uz magistralu”, rekao je ugostitelj s početka priče.

Po njemu, od ove ceste najviše će benefite imati Stolac.

“Trgovine, prodavači voća i povrća uz cestu, kafići, restorani koje se nalaze u Stocu sada bi mogli imati koristi od turista-prolaznika, jer od centra Stoca do centra Neuma treba se voziti sat vremena, tako da je Stolac idealno mjesto za pauzu”, dodao je.

Na kraju zaključuje kako niko neće propasti, ali to više neće biti kao prije.

“Radit će se, mora se raditi i živjeti, ali mislim da zlatna vremena i dobru zaradu od turzima od stranih gostiju u Neumu možemo zaboraviti”, ističe ovaj ugostitelj.

Neum će tako u sezonama ispred sebe morati ponuditi neke nove sadržaje kako bi privukao goste da zbog kvalitetnog i raznovrsnog sadržaja ostanu u ovom gradu tokom ljeta, što bi puno značilo za djelatnike u turizmu, odnosno ugostitelje i hotelijere.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje