Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U narednih sedam dana dogovor o zajedničkom nastupu na izborima u Srebrenici

Preuzmite sliku

U narednih pet do sedam dana treba da se postigne dogovor o zajedničkom nastupu stranaka sa srpskim predznakom na izborima u Srebrenici – rečeno je danas nakon sastanka predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa predsjednicima političkih partija iz tog bh. entiteta i šefovima klubova političkih partija zastupljenih u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Ona je na konferenciji za novinare precizirala da sporazum treba da se postigne na lokalnom nivou kada je u pitanju Srebrenica, za koju je rekla da je jedno od “strateških mjesta”.

-Mislim da smo donijeli određene jasne stavove, kao što smo ih i imali u proteklom periodu i ovo predstavlja poziv našim političkim partijama da u narednih nekoliko dana postignu dogovor – istakla je Cvijanović navodeći da su utvrđeni rokovi i aktivnosti koje treba provesti.

Kada su u pitanju pripreme za izbore u Mostaru, navela je da je situacija nešto drugačija, jer bi se izbori u tom gradu trebalo da održe nakon višegodišnje blokade.

-Iskazali smo nezadovoljstvo položajem srpske zajednice u Mostaru i potrebu da se riješi pitanje konstitutivnosti u kantonima, generalno u Federaciji BiH – rekla je Cvijanović.

Prepustit će, dodala je, parlamentrnih klubovima da obave dodatne konsultacije u vezi s donošenjem Izbornog zakona.

-Kakav god bio ishod u vezi s usvajanjem tog zakona želimo zajednički nastup i za grad Mostar – dodala je entitetska predsjednica navodeći da to treba da zna srpska zajednica u tom gradu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje