Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Mostaru se sastali Krišto i Lajčak, razgovarali o trenutnoj situaciji u BiH i putu ka EU

Preuzmite sliku

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas, uoči otvaranja 25. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, s posebnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom o evropskom putu BiH.

Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine naveli su da je Krišto zahvalila Lajčaku na njegovoj konstantnoj podršci u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Kazala je kako je Bosna i Hercegovina, u proteklom razdoblju, načinila izuzetan iskorak na evropskom putu i da službeno otvaranje pristupnih pregovora predstavlja svojevrsnu potvrdu i priznanje zajedničkog dobrog rada i predanosti.

  • Krišto je istaknula kako Bosni i Hercegovini predstoji ozbiljan posao, “s neočekivanim izazovima s kojima smo suočeni, a koji se ne uklapaju u naš evropski put i naše evropsko opredjeljenje“. Naglasila je da je iznenađujuća reakcija visokog predstavnika Christiana Schmidta zatekla sve političke aktere, čime su grubo prekinuti vrlo dobra sinergija i rad koalicije na državnom nivou, s obzirom na to da su izmjene i dopune Izbornog zakona BiH od strane resornog ministarstva već u proceduri.

  • Na kraju sastanka predsjedavajuća Krišto je naglasila kako je potrebno nastaviti daljnji reformski proces u interesu opstojnosti, sigurnosti i evropske budućnosti BiH, države jednakopravnih konstitutivnih naroda i drugih koji u njoj žive, zaključili su iz Vijeća ministara BiH.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje