Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Mostaru otrkiven spomenik poginulim i nestalim borcima Armije RBiH

Preuzmite sliku

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine nizom manifestacija svečano je obilježen i u Mostaru.

U prisustvu bosanskohercegovačkih patriota, demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida, u naselju Donja Mahala otkriven je spomenik poginulim i nestalim borcima čete iz ovog dijela grada. Smješten je uz Spomen-sobu odbrambeno-oslobodilačkog rata u kompleksu Udruženja građana “Sinovi Mahale”, javlja Anadolija.

Ideja o spomeniku rodila se početkom godine, nakon čega je idejno rješenje napravio akademski slikar Anel Pala. Ubrzo su prikupljena sredstva i spomenik je danas otkriven.

“Otkrili su ga borci čete ‘Donja Mahala’. Ranije smo imali ideju da spomenik otkrije naša komšinica Bega, čija su dvojica sinova poginula braneći Mostar i Bosnu i Hercegovinu u razmaku od pet dana. Ipak, za nju bi to bilo preemotivno, pa smo odustali od ideje. Hvala svima koji su danas na iznimno važan dan u historiji Bosne i Hercegovine, došli i tu su sa nama tokom obilježavanja”, rekao je za Anadoliju predsjednik Udruženja “Sinovi Mahale” Dževad Pašić.

Za današnju svečanost udruženje nije slalo pozive predstavnicima institucija i političkim zvaničnicima. Želja im je bila prije svih na događaju imati demobilisane borce i članove šehidskih porodica.

“Uputili smo poziv svim građanima da nam se pridruže i da zajedno obilježimo iznimno važan datum. Armija Republike Bosne i Hercegovine je imala ključnu ulogu za odbranu i opstanak zemlje. Zbog toga nas žalosti činjenica da 15. april na nekim drugim mjestima nema tretman kakav bi trebao imati. Olako se zaboravljaju porodice šehida, njihova djeca, demobilisani borci danas nažalost žive teško, neki i na rubu egzistencije, a to je nedopustivo”, navodi Pašić.

Pored spomenika već nekoliko godina nalazi se Spomen-soba odbrambeno-oslobodilačkog rata u kojoj su izloženi eksponati iz vremena herojske odbrane Mostara i Bosne i Hercegovine.

“Broj posjeta je dobar. Interesovanje turista i gostiju je veliko, ali nismo u mogućnosti platiti čovjeka koji bi osam sati provodio u sobi i bio na raspolaganju posjetiocima. Kantonalna vlast bi nam tu trebala pomoći. Sve osnovne škole bi, također, trebale makar godišnje organizovati posjetu spomen-sobi, kako se ne bi zaboravila odbrana i svi oni koji su dali doprinos da danas budemo slobodni”, rekao je na kraju Pašić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,