Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U masovnoj grobnici kod Zvornika: Pronađeni posmrtni ostaci Kjašifa Smajlovića, prve novinarske žrtve rata u BiH

Preuzmite sliku

Posmrtni ostaci dugogodišnjeg dopisnika dnevnog lista “Oslobođenje” iz zvorničke regije i prve novinarske žrtve u ratu u BiH 1992. godine, Kjašifa Smajlovića, pronađeni su u primarnoj masovnoj grobnici Kazanbašća u Zvorniku, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

“Institut za nestale osobe primio je DNK nalaz na ime Kjašif Smajlović. Riječ je o posmrtnim ostacima koji su pronađeni u primarnoj masovnoj grobnici Kazanbašća u Zvorniku u junu ove godine, a iz koje je ekshumirano 11 žrtava”, istakla je Čengić.

Naglasila je da su posmrtni ostaci svih žrtava bili umotani u crne obdukcione vreće koje je koristila bivša JNA. Posmrtni ostaci se trenutno nalaze u Komemorativnom centru u Tuzli.

“Preliminarno je utvrđen identitet na temelju DNK analize, a u narednom periodu će biti pozvani i članovi porodice kako bi mogli i zvanično identificirati pronađene posmrtne ostatke. Mi ćemo iz Instituta DNK nalaz poslati vještaku sudske medicine i Tužilaštvu BiH kako bi se mogao zakazati datum identifikacije”, dodala je Čengić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje