Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Kalesiji dočekani volonteri koji su montirali stambene kontejnere u Turskoj

Preuzmite sliku

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić sa saradnicima i predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić danas su dočekali, ispred zgrade Općine Kalesija, volontere koji su proteklih dana boravili u Turskoj u Kahramanmarašu, a radili su na montiranju stambenih kontejnera za potrebe građana koji su izgubili krov nad glavom u potresu koji je 6. februara pogodio Tursku.

Kako je kazao općinski načelnik Džafić, zajedništvom se može mnogo toga uraditi, a najbolji dokaz su montirani stambeni kontejneri u Kahramanmarašu.

– Sve je urađeno sredstvima vijećnika, privrednika, građana kako iz Kalesije, tako i onih iz Lukavca, Srebrenika, Tuzle i Mostara koji su finansijski učestvovali. Naravno, kao načelnik zahvaljujem ljudima koji su otišli iz naše općine i koji su boravili u Turskoj da bi to sve spremili, montirali i predali na korištenje onima kojima je potrebno – kazao je Džafić.

Koordinator grupe za izradu stambenih kontejnera Mujo Mujkić ističe da je teško bilo raditi u porušenim mjestima. On ističe da su radili i kad je padala kiša. Sve da bi to naselje, koje je nazvano „Mahala Kalesija“, što prije moglo da se preda stanovništvu na korištenje.

– Teško je bilo gledati djecu i odrasle kako rove po šutu i betonu od zgrada, koje su urušene, tražeći neku uspomenu ili fotografiju na kojoj je vidljivo da je na tom mjestu nekad bila stambena zgrada, obdanište, škola – kazao je Mujkić.

Direktor BKC “Alija Izetbegović“ Alija Džafić također je jedan od volontera koji su boravili u Turskoj. Bio je zadužen za komunikaciju sa stanovništvom, s obzirom da poznaje turski jezik.

– Svakodnevno smo razgovarali sa ljudima, koji su izgubili sve što su gradili. Puno emocija je u tim razgovorima, oni cijene svaki vid pomoći koja im se pruži. Nas su zaista dočekali i bili su nam tu na dohvat ruke ako treba nešto pomoći. To je srdačan i narod koji voli Bosnu i Hercegovinu – rekao je Alija Džafić.

Načelnik Sead Džafić zahvalio je volonterima koji su boravili u Turskoj – Muji Mujkiću, Aliji Džafiću, Ibri Huremoviću, Ekremu Haliloviću, Senadu Džafiću, Husi Efendiću, Selimu Turiću, Mehi Huremoviću, ali i Mahiru Mulahasanoviću uposleniku Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine koji je zajedno sa Kalesijcima boravio i radio na montiranju stambenih kontejnera – saopćeno je iz Općine Kalesija.

Kako dodaju, općinski načelnik Džafić priredio je za volontere i zajednički iftar.

Kako se podsjeća, iz Kalesije je ispraćen 17. marta konvoj pomoći sa 31 stambenim kontejnerom (dva opremljena sanitarijama) napravljeni u Kalesiji te madraci, kreveti, stolovi i ćebad, dok su predstavnici Crvenog križa FBiH obezbjedili šatore, osam montažnih kuća, prehrambene i higijenske pakete.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje