Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Jablanici najavljeni protesti: Podrška radnici koju je pretukao gazda

Preuzmite sliku

U bosanskohercegovačkom gradu, Jablanici, u srijedu će se održati protesti nakon što je vlasnik hotela Jablanica pretukao radnicu koja je tražila platu.

Zvaničan poziv na proteste objavilo je Udruženje Dignitet. Kako su naveli ovim žele izraziti punu podršku Enisi Klepo, radnici koja je pretučena, ali i svim drugim ženama koje su žrtve nasilja.

“Nasilje izvršeno nad jednom ženom, ugrožavanje radničkih prava, zajedno nas je kao društvo zgrozilo i ujedinilo s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama i zaštite radničkih prava, posebno u Jablanici, gdje nažalost nije prvi put da se krše radnička prava”, navodi se u saopćenju.

Potom su dodali:

“Pozivamo građanke i građane, predstavnike vladinog i nevladinog sektora, predstavnike poslodavaca da nam se pridruže kako bismo zajedno izrazili podršku ženama žrtvama nasilja. Zajedno pošaljimo poruku da nasilje nad ženama nema mjesto u našem društvo, te da nasilni poslodavci trebaju biti kažnjeni u skladu s Zakonom.”

Protest organizira Udruženje žena “Nere” u saradnji sa Udruženjem žena “Most” Jablanica, Udruženjem “Dignitet” Mostar, Udruženjem “Inicijativa građanki i građana” Mostar, Udruženjem žena “Univerzum” Mostar i Udruženjem “Ja bih u EU” iz Sarajeva.

“Naši ciljevi su jasni – želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaknuti nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava! Kroz mirne protest, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno”, naveli su.

Protesti će se održati u srijedu u 18 sati. Okupljanje je u ulici Doljanka ispred stare kasarane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje