Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Bratunacu na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve genocida u Srebrenici

Preuzmite sliku

Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na području Kameničkog brda koje se nalazi u općini Bratunac, tačnije na lokalitetu Suhi potok, saopćili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, posmrtni ostaci koji su pronađeni najvjerovatnije pripadaju žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je ubijena tokom genocida počinjenog 1995. godine na području Srebrenice.

Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena, a nakon njihovog izuzimanja oni su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli gdje će uslijediti njihova kriminalističko – tehnička i sudsko – medicinska obrada kao i izuzimanje koštanog uzorka sa ciljem identifikacije žrtve uz pomoć DNK analize.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a na lokalitetu su prilikom asanacije terena bili prisutni i istražitelji Instituta za nestale osobe BiH, doktor sudske medicine, radnici te pripadnici Policijske stanice iz Bratunca koji su osiguravali područje na kojem je izvršena ekshumacija/asanacija terena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,