Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Bosni i Hercegovini prijavljene 22 neželjene reakcije nakon Astra Zeneca vakcine

Preuzmite sliku

Sektor za farmakovigilansu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH primio je dosad 22 prijave neželjenih reakcija poslije primanja vakcine protiv Covid-19 primljene u BiH, a klasifikovane su kao non serious (nije ozbiljno).

Kako je kazao direktor ALMBiH Aleksandar Zolak, prijavljeni simptomi su uobičajene reakcije na vakcinu, a to su povišena tjelesna temperatura, groznica, osip, bol na mjestu administracije, glavobolja, umor, prolongirani proliv, sa oporavkom bez posljedica.

Procjena sigurnosti

– Ukupno 18 prijava neželjenih reakcija bilo je na vakcinu primljenu po osnovu Sporazuma o donaciji između Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH od 2. marta, kazao je Zolak.

Dodaje da su primljene i dvije prijave neželjenog djelovanja državljana BiH koji su vakcinisani u Srbiji na vakcinu Covishield, Serum institute Indija.

– Svaka prijava neželjenog djelovanja na vakcinu postaje dio važnih informacija za procjenu sigurnosti vakcine, napomenuo je Zolak. Kaže i da pacijenti koji su vakcinisani i imaju neželjene reakcije poslije vakcinacije trebaju to prijaviti doktoru ili apotekaru.

Dr. Ednan Drljević, šef Covid odjeljenja Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, primio je vakcinu AstraZenece.

– Primio sam tu vakcinu, ima nuspojava kao i kod drugih vakcina, da sam znao za nešto, ne bih primio. Ja sam zadovoljan, kaže dr. Drljević.

Iz WHO-a ponovo savjetuju sve zemlje da nastave primjenu AZ vakcina.

Dodaje kako je u BiH AstraZeneca prva dostupna vakcina kod nas.

 • – Druga stvar jeste što je ta vakcina neprofitabilna. Tako da sve ovo što se dešava oko AstraZenece je više nego sumnjivo, samo to mogu reći. Ona sigurno nije idealna, ali je u rangu sa svim drugim i sigurno nije najslabija vakcina. Prema tome, to je sve što mogu da tvrdim, a za ostalo nemam dovoljno informacija, glasio je odgovor dr. Drljevića na naše pitanje da li je upoznat sa nekim saznanjima o nuspojavama ove vakcine.

  I dr. Adnan Jupić, doktor urgentne medicine i ministar zdravstva ZDK-a, također kaže da je vakcinisan vakcinom AstraZenece.

  – Pošto i dan-danas povremeno radim noćne dežure kao doktor urgentaš, primio sam vakcinu u drugoj grupi vakcinisanja zdravstvenih radnika. Nikakvih nuspojava nisam imao, naglašava dr. Jupić. Prema posljednjim podacima, tim za imunizaciju u Zeničko-dobojskom kantonu i Služba za epidemiologiju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica nemaju niti jednu prijavu o nuspojavama do sada primljenih vakcina u ZDK-u, kaže Adnan Đonlić, zadužen za odnose s javnošću u Institutu.

  Dodaje kako vakcine daju obučene osobe u domovima zdravlja, a eventualne nuspojave trebaju biti prijavljene INZ-u, timu za imunizaciju i paralelno federalnom Zavodu za javno zdravstvo.

  Nekoliko sati

  – Uobičajene reakcije – temperatura, bol na mjestu uboda, blaga malaksalost i sl – evidentiraju se kod doktora i osoblja, jer one nestaju za nekoliko sati, maksimalno dan-dva, kao produkt djelovanja, te se uopće ne prijavljuju od primaoca/primateljke i ne smatraju se nuspojavama koje se prijavljuju, jer ne predstavljaju zdravstvenu smetnju, ističe on.

  O ozbiljnijim nuspojavama na vakcinu AstraZenece za sada se ne može govoriti. Podsjećamo, i svjetski priznati naučnik Ivan Đikić nedavno je u razgovoru za RTL izjavio da je mala šansa da dođe do ozbiljne komplikacije, te potvrdio da je vjerovatnost za ugrušak 0,00043 posto. (Oslobođenje)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,