Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U BiH u 85 posto sudskih procesa u oblasti privrednog kriminala ne dolazi do kažnjavanja

Preuzmite sliku

U Bosni i Hercegovini u 85 posto sudskih procesa u oblasti privrednog kriminala ne dolazi do kažnjavanja, istaknuto je u Sarajevu na konferenciji “Forenzičko računovodstvo u BiH – jučer, danas, sutra”.

Menadžerica projekta “Izgradnja kapaciteta forenzičkog računovodstva u BiHprof.dr. Meliha Bašić navela je da im je cilj osposobiti i certificirati sve koji rade na procesuiranju slučajeva prevara i korupcije u BiH.

– Centar za forenzičko računovodstvo treba da educira i promoviše tu struku kako bi slučajevi privrednog kriminala završavali izricanjem kazne – navela je Bašić.

Dodala je da poseban problem predstavlja što u Federaciji BiH još nije prepoznata profesija forenzičkog računovođe, za razliku od RS-a, i da je pred nama zadatak da to harmoniziramo na nivou države.

Federalni porezni istražni inspektor Senad Hasanspahić naglasio je da je značaj forenzičkog računovođe u složenim istragama slučajeva privrednog kriminala veliki, posebno u ovom vremenu kada su počinioci tih krivičnih djela dosta sofisticirani.

Izjavio je da istražni organi još uvijek kaskaju u odnosu na počinioce i da specijalizacije iz oblasti forenzičkog računovodstva moraju biti realizovane u BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje