Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U BiH bez smještaja u mjesec dana registrovano 1.754 migranta

Preuzmite sliku

Od ukupno 1.927 migranata identificiranih u Bosni i Hercegovini (BiH) u periodu od 17. marta 2021. do 19. aprila, 1754 su izjavila da nisu smješteni ni u jednom prihvatnom centru u BiH objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH.

Prikupljanje podataka o migrantskoj populaciji u BiH IOM je proveo sa Službom za poslove za strancima BiH. Svrha je bila da se napravi procjena broja migranata bez ikakvog smještaja. U ovom periodu zabilježena su i dva tražitelja azila u BiH. Od ukupnog broja, 42 posto ljudi u pokretu u BiH je iz Afganistana i 29 posto iz Pakistana, ostali su porijeklom iz Maroka, Alžira, Irana, Papua Nove Gvineje, Sirije, Somalije, Sudana i Palestinske teritorije.

Prema podacima IOM-, od 1.754 migranta bez smještaja, oko 1.535 migranata izjavilo je da je u BiH ušlo iz Srbije, 218 iz Crne Gore i jedan iz Hrvatske. Podaci razvrstani prema spolu pokazuju da su većina migranata bez smještaja muškarci, njih oko 1.528, dječaka je 69, 43 su žene, djevojčica je 20, a u 94 slučaja spol je nepoznat.

Sveukupno, odrasli muškarci predstavljaju 84 posto ukupnog broja migrantske populacije identificirane izvan prihvatnih centara. Prema prikupljenim podacima, 70 posto dječaka i djevojčica je iz Afganistana.

Prikupljanje podataka provedeno je u četiri kantona, na 76 lokacija, od čega 46 lokacija u osam općina Unsko-sanskog kantona (USK), 17 lokacija u šest općina u Kantonu Sarajevo (KS), pet lokacija u jednoj općini u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) i 16 lokacija u 12 općina u Tuzlanskom kantonu (TK). Većina migranata izvan prihvatnih centara pronađena je u USK-u – 1.295, i Sarajevu – 362, dok je manji broj bio u TK-u i HNK-u.

Oko 200 migranta koji su van kampova u BiH prijavilo je medicinske problemde, najčešće šugu ili bolove u nogama, rukama ili leđima. Većina migranata navela je da je njihovo konačno odredište Italija (38 posto), a slijede Francuska (20 posto) i Njemačka (20 posto), Belgija (10 posto) i Švicarska (4 posto).

U Federaciji BiH, trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante. U Kantonu Sarajevo to su Ušivak i Blažuj i u njima je smješteno oko 2.300 migranata i izbjeglica. U USK rade četiri prihvatna centra Borići, Sedra, Miral i Lipa i u njima je smješteno oko 2.200 osoba. (Radioslobodnaevropa.org)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,