Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Australiji obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici: Da se nikad i nikom ne ponovi genocid

Preuzmite sliku

U zgradi Ambasade Bosne i Hercegovine u Australiji obilježeno je 25 godina od srebreničkog genocida, uz prisustvo ambasadora Mirze Hajrića i oko 200 građana porijeklom iz BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas smo u Ambasadi BiH na teritoriji Bosne i Hercegovine najudaljenijoj na ovoj planeti od naše matične države, da poručimo našima kod kuće: ‘Vi ste dio nas i mi smo dio vas’. Poštujući mrtve poštujemo žive. I da se nikad i nikom ne povodi genocid. Nikada više”, poručio je Hajrić u obraćanju.

U okviru programa obilježavanja u Ambasadi BiH otvorena je i izložba fotografija bh. umjetnika pod nazivom “Srebrenica 1995.-2020.- NEVER AGAIN”, zatim je upriličeno simbolično polaganje vijenca u pomen nevinih žrtava posljednjeg rata ispod zastave BiH koja je spuštena na pola jarbola. Prigodan program organizovali su članovi bh. zajednice u Sydneyju te rukovodstvo i učenici Bosanske etničke škole.

Tužnom skupu se pismom obratio i član australskog Parlamenta bh. porijekla Edham Hušić te ambasador Republike Turske u Australiji Korhan Karakoc.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,