Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U 79. godini umrla još jedna srebrenička majka Emina Merdžić

Preuzmite sliku

U Srebrenici, u Bosni i Hercegovini, u 79. godini umrla je još jedna srebrenička majka Emina Merdžić. Emina je rođena u srebreničkom selu Tokoljaci u poznatoj porodici Smajlović, odakle se udala u Glogovu kod Bratunca gdje je rodila četvero djece, a posljednje godine života provela je nedaleko od Srebrenice u naselju Gostilj.

Emini su u genocidu ubijeni suprug i sin Azmir koji je imao 31 godinu kada je ubijen. Iako je prošlo gotovo 26 godina od genocida Azmir nikada nije pronađen.

”To me najgore pogađa. Čini mi se kada bi našla nokat njegov ja bi njega ukopala. Ko što žene kažu imaju tamo, pa što ne ukopaju. Muža su mi našli odmah na početku u Glogovoj u grobnici, bilo njih dvjesto i nešta. A sina mi nikad niko nije vidio, ni kroz šumu kad su išli, tog Azmira”, govorila je Emina koja nije dočekala da pronađe kosti svog sina.

  • U povodu mjeseca ramazana ekipa Anadolu Agency (AA) prošle godine posjetila je Eminu koja je za svog života ispostila više od 70 ramazana.

    Tada je Emina ispričala da je postila od svoje sedme godine. Voljela je da čita knjige, a dane je provodila učeći Kur'an.

    Emina Merdžić je sestra novinara Kjašifa i Sakiba Smajlovića. Kjašif Smajlović je 1992. godine ubijen u Zvorniku. Prva je novinarska žrtva rata u Bosni i Hercegovini.

    Informaciju o smrti Emine Merdžić potvrdio je njen unuk Adnan Merdžić. Dženaza majci Emini biće klanjana u srijedu (9. juna 2021.) na mjesnom mezarju u naselju Gostilj.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje