Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tvrđava u starom gradu Stoca u procesu obnove, tu su se nekad spajali istok i zapad (FOTO)

Preuzmite sliku

Kulturno-istorijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine veže se za brojne osvajače, imperatore i carstva koja su vladala njome. Skoro pa svaki grad u BiH arhitekturom, kulturom, običajima pokazuje da su kroz njega hodili mnogi. Iliri, Rimsko carstvo, Osmansko carstvo, Austrougarska vladavina, svi oni ostavili su za sobom dio svog vremena i izgleda. Tako su i brojne tvrđave, neke sagrađene i na početku milenijuma, promijenile brojne vlasnike i izgled.

 • stolac-tvrdjava1
 • Srednjovjekovni grad Vidoški u Stocu utemeljen je u petom i šetom stoljeću, u vrijeme bizantskog cara Konstantina. Konstantin je u Stocu izgradio tvrđavu koja je štitila njegove trgovačke karavane koji su išli sa zapada prema istoku, nekadašnjem Bizantu, današnjem Istanbulu.

  – Zapušteni grad –

  Direktor Javne ustanove “Radimlja” Ante Vujnović ispričao je ekipi Anadolu Agency (AA) istorijat ove tvrđave, kao i šta se radi danas kako bi ona bila rekonstruisana i sačuvana za generacije koje tek trebaju upoznati istoriju BiH.

  Nakon cara Konstantina, grad je bio zapušten, sve do dolaska Slavena u osmom i devetom stoljeću, a u 14. i 15. doživio je svoj srednjovjekovni procvat, za vrijeme Hercega Stjepana Kosače.

  “Grad 1471. godine osvajaju Turci i on dobija današnje konture sa svim tvrđavama, zidinama i kulama. Grad broji 13 kula, a podijeljen je u donji, srednji i gornji”, kazao je Vujnović.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,