Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

TV premijera “Quo Vadis, Aida?” na BHT1

Preuzmite sliku

Građani Bosne i Hercegovine 10. jula u 21 čas moći će pogledati televizijsku premijeru filma “Quo Vadis, Aida?”, rediteljice Jasmile Žbanić na programu BHT1, saopšteno je iz Televizije Bosne i Hercegovine (BHRT), koja je koproducent filma.

Film “Quo Vadis, Aida?” koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za nagradu “Oscar” u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

Iz BHRT-a citiraju “The Guardian” da filmska kritika film ocjenjuje kao “brutalan i šokantan film spisateljice i rediteljice Jasmile Žbanić u kojem postoji prava tragična snaga”.

“Rigorozna iskrenost filma ‘Quo Vadis, Aida?’ mučna je, dijelom i zato što ruši mnoga očekivanja koja se tiho vežu uz filmove o historijskim traumama. Često ih gledamo kako se ne bi suočili s okrutnošću historije, već kako bi sebe utješili pričama o otporu i junaštvu”, objavljeno je u “The New York Timesu”.

“Variety” je objavio da ovaj film “nije povijesni revizionizam, ako ništa, ‘Quo Vadis, Aida?’ radi na ‘nerevidiranju’ povijesti, fokusirajući vapaj žrtava oko “oka oluje zla” – ne samo zla masakra, već šireg zla institucionalnog neuspjeha i međunarodne ravnodušnosti”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,