Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski kanton osniva svoje apoteke

Preuzmite sliku

Jednoglasnom odlukom svih zastupnika Skupštine Tuzlanskog kantona prihvaćena je inicijativa skupštinskog zastupnika Šekiba Umihanića za osnivanje Javne ustanove Apoteke TK-a.

Kako je istakao u svom obrazloženju, razlog za inicijativu je bila “novogodišnja čestitka” od Komore magistara farmacije TK, da od 1. januara neće izdavati lijekove sa esencijalne liste, iz razloga što nije potpisan ugovor za 2020. godinu sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK.

Inicijativa je jednoglasno prihvaćena od svih poslanika Skupštine TK, i pozicije i opozicije.

“Na taj način bi se zaštitili pacijenti i spriječila zloupotreba teških, hroničnih bolesnika, a stanovništvu efikasnije obezbjeđivala i antitetanusna zaštita zbog čije su nestašice u snabdijevanju pacijenti nerijetko morali ići u nabavku van našega kantona, entiteta pa čak i van granica Bosne i Hercegovine”, – naveo je Umihanić.

U narednom periodu potrebno je da Vlada TK osnuje preduzeće koje će se baviti farmaceutskom djelatnošću po uzoru na npr. Apoteke Sarajevo u kojima će se izdavati lijekovi sa esencijalne liste, bez povećane nadoknade po receptu.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,