Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanka Dušica Štilić magistrirala na bečkom univerzitetu

Preuzmite sliku

Među diplomantima master programa Razvoja i upravljanja društvenim inovacijama na Izvršnoj akademiji Univerziteta za ekonomiju i biznis u Beču (Executive Academy, Wirtschaftsuniversität Wien) je i ime Tuzlanke Dušice L. Štilić.

Dušica je jedna od 18 polaznika prve generacije ovog prestižnog programa. Veliki je to uspjeh s obzirom na stroge kriterije pri samom odabiru kandidata za upis, a Dušica je uspjela dobiti i stipendiju od ERSTE Foundation. Univerzitet, Wirtschaftsuniversität Wien, se nalazi među prvih 40 u svjetskom poretku, a krasi ga i trostruka akreditacija (AACSB, AMBA i EQUIS), što nosi ogroman kredibilitet i ‘težinu’ diplome koja se tamo stiče.

– Uspjeh je biti u prvoj generaciji onih koji izučavaju načine kako unaprijediti učinke nevladinog i profitnog sektora na društvo. Izuzetno je širok spektar primjene stečenih znanja; od podrške nevladinom sektoru u razvoju strategija i aktivnosti u smjeru ostvarivanja mjerljivog učinka na unapređenje statusa njihovih ciljanih grupa ili društva u cjelini, do podrške u razvoju profitnog sektora, koje kod nas ‘kaska’ za ostatkom Europe, zbog nedovoljno istraženih potreba iz vizure korisnika, ali i izostanka odgovarajućeg pravnog okvira, kaže magistrica Dušica L. Štilić, ukazujući da ova znanja i vještine donose prilike za saradnju ne samo u NVO, nego i u profitnom sektoru.

  • Dušica sa sobom nosi 20-togodišnje iskustvo u upravljanju velikim nevladinim sistemima, edukaciju iz psihološkog razumijevanja djelovanja i ponašanja, poduzetništva, upravljanja neprofitnim i profitnim organizacijama i organizacionog učenja.

    Tema magistarskog rada, koju je Dušica Štilić odabrala za fokus svog istraživanja, je organizaciono učenje i upravljanje znanjima. To su neraskidivi elementi uspješnog razvoja neprofitnog sektora, socijalnog poduzetništva i razvoja i upravljanja inovacijama u društvu. U okviru svog magistarskog rada je istražila faktore koji utiču na organizaciono učenje u neprofitnim organizacijama, radeći na primjeru Balkanske istraživačke regionalne mreže (BIRN) te je razvila upitnik za procjenu sticanja, upravljanja i dijeljenja znanja u svrhu utvrđivanja nivoa organizacionog učenja i preporuka za daljnji razvoj istog.

    Štilić je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Odsjek engleski jezik i kniževnost, završila je Londonsku školu odnosa s javnostima i edukaciju za psihološkog savjetnika. Radi u BIRN-u kao menadžerica regionalnih operacija, i uz to vodi uspješan konsultantski i prevodilački biro, Bullfrogs.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje