Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla, Srebrenik, Gradačac: Destinacije koje nude kulturne i historijske znamenitosti, zanimljivosti i aktivnosti

Preuzmite sliku

Treći FAM trip –put upoznavanja obišao  je Tuzlu, Srebrenik i Gradačac, destinacije koje nude brojne kulturne i historijske znamenitosti, zanimljivosti i aktivnosti, odličnu gastronomsku ponudu i nevjerovatnu ljubaznost.

U organizaciji Inicijative „Odmori u BiH“, a uz podršku Europske unije u BiH, za grupu zainteresiranih bh. medija organizirano je putovanje upoznavanja u Tuzlu, Srebrenik i Gradačac. Putovanje je imalo za cilj prezentirati bogatu turističku ponudu ovih bosansko -hercegovačkih destinacija, kako bi se motivirali građani BiH da ih ove godine u što većem broju posjete. Predstavnici bh. medija su na ovom putovanju obišli samo dio bogate ponude sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, čije destinacije svojim posjetiteljima nude brojne zanimljivosti i aktivnosti, odličnu gastronomsku ponudu i ljubaznost tamošnjih domaćina, te definitivno zavrjeđuju da ih se posjeti.

  • Prvo odredište bila je Tuzla, čija je najveća atrakcija Panonika, impozantni kompleks slanih jezera površine od čak 75.000 kvadratnih metara, jedinstven u ovom dijelu svijeta, koji pored kupanja svojim posjetiteljima nudi i razne druge edukativne, zabavne i ugostiteljske sadržaje. Atrakcije Tuzle su kompleks Aleja mladosti -Slana banja, Centralni gradski park sa spomenicima Kralju Tvrtku i Povelji Kulina-bana, Turali-begova džamija, Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice, Soni trg sa izložbenom postavkom posvećenoj eksploataciji soli. Ljubitelji umjetnosti imaju mnogo toga vidjeti u Međunarodnoj galeriji portreta, Ateljeu Ismet Mujezinović i Spomen sobama Meši Selimoviću i Dervišu Sušiću. Tuzla posjetiteljima nudi i odličnu gastronomsku ponudu, čiji je glavni reprezent odlični „MamaMia“restoran na Trgu slobode, kao i smještaj u nekoliko veoma kvalitetnih hotela, motela, pansiona.

  • Samo pola sata vožnje od Tuzle ka sjeveru je Srebrenik, čija je najznačajnija atrakcija spektakularna, srednjovjekovna tvrđava –Stari grad Srebrenik, koji se prvi put pominje u zapisima iz 1333. godine. Tu su i nacionalni spomenici BiH -džamije u Ćojluku i Špionici, a u istom naselju nalaze se i katolička i pravoslavna crkva. U centru Srebrenika nalazi se Hotel „Park“, dok je na putu od Srebrenika ka Gradačcu, u Ormanici, Turistički kompleks „Orion“, sa bazenima, šetnicama, prostorom za organizaciju raznih događaja, hotelom, bungalovima.

  • Gradačac je najpoznatiji po svojoj tvrđavi, u čijem kompleksu se nalazi znamenita Kula Husein-kapetana Gradaščevića, Sahat-kulai. Centar za kulturu sa zanimljivom muzejskom zbirkom. U samoj kuli nalazi se restoran, koji nudi specijalitete domaće kuhinje, od kojih vrijedi izdvojiti „Gradačačku kutiju“, jelo koje se pravi u kutiji od cipela. Od ostalih gradačačkih zanimljivosti tu je i nacionalni spomenik BiH -džamija Husejnija, katolička i pravoslavna crkvau samom centru grada, dva jezera –Hazna i Vidara, čuveno lječilište Banja Ilidža.Samo nekoliko kilometara od Gradačca, u naselju Skugrićnalazi se reprezentativni Hotel i destilerija „Monogram“, sa kušaonicom pića i zasadima jabuke i kruške na 35 hektara površine.

  • Zanimljiva je bila i posjeta seoskom domaćinstvu Ranč Mionica, u istoimenom naselju nadomak Gradačca, a koji posjetiteljima nudi opuštajući odmor u prirodi. U cilju oporavka bh. ekonomije, očuvanja postojećih i kreiranja novih radnih mjesta, Inicijativa “Odmori u BiH” i Europska unija u BiH pozivaju građane Bosne i Hercegovine da ove godine dio svojih godišnjih odmora provedu u Bosni i Hercegovini, ponašajući se odgovorno u vrijeme pandemije. Podsjećanja radi, u okviruinicijative „Odmori u BiH“ pokrenuta je web platforma na adresi www.odmoriubih.ba, koja promovira bh. destinacije i nudi mogućnost kupovine ponuda za odmor u Bosni i Hercegovini. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje