Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo TK podnosi žalbu na rješenje Općinskog suda u Lukavcu zbog generalnog direktora GIKIL-a

Preuzmite sliku

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona će izjaviti žalbu na rješenje Općinskog suda u Lukavcu doneseno 25.10.2018. godine a kojim se ukidaju ranije izrečene mjere zabrane za Debashis Ganguly, generalnog direktora Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL), protiv koga se vodi istraga zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenje okoliša.

Naime, Općinski sud Lukavac je 26.08.2018. godine, na prijedlog Tužilaštva da se Ganguly odredi mjera jednomjesečnog pritvora, donio rješenje i izrekao blaže mjere zabrane i to privremeno oduzimanje putne isprave-zabranu putovanja te da se osumnjičeni jednom sedmično javlja u Policijsku upravu Lukavac.

Na ročištu povodom kontrole opravdanosti izrečenih mjera, koje je pred pomenutim sudom održano 24.10.2018. godine, Tužilaštvo je predložilo da se prema osumnjičenom produže mjere zabrane.

Razmatrajući prijedloge Tužilaštva i branioca osumnjičenog, sudija za prethodni postupak ovog Suda je donio rješenje kojim mu se ukidaju mjere zabrane uz obrazloženje da ne postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i da nisu ispunjeni uslovi za produženje ranije izrečenih mjera zabrane.

Također, prijedlog odbrane da se umjesto mjera zabrane odredi jemstvo sud nije posebno cijenio i zaključio je da ne postoje ranije pomenute okolnosti, što je neophodan uslov da bi sud uopće mogao odlučivati o određivanju jemstva.

Podsjećamo, ovo Tužilaštvo vodi opsežnu istragu protiv Ganguly u okviru koje se provode brojna vještačenja i analize zagađenja okoliša nakon dva događaja iz maja i avgusta 2018. godine, kada je došlo do izlijevanja prvo katrana, a nakon toga i amonijačne vode i drugih opasnih materija u okolini Lukavca i u rijeku Spreču.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,