Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo RS obustavilo istragu protiv Milorada Dodika i Radovana Viškovića

Preuzmite sliku

Tužilaštvo RS-a obustavilo je istragu protiv Milorada Dodika i Radovana Viškovića. Protiv njih dvojice je podnesena krivična prijava zbog, kako se navodi, neprijavljivanja krivičnih djela u Vladi RS-a.

Krivičnu prijavu je podnio banjalučki advokat Dario Sandić zbog izjava s početka ove godine – da u Vladi postoje zaposleni koji nikada ne dolaze na posao, a primaju platu. Prijava je podnesena, pisalo je u prijavi, jer su svoja saznanja morali prijaviti tužilaštvu.

Iz Okružnog tužilaštva Banja Luka, kojem je podnesena prijava, odgovornost prebacuju na Tužilaštvo RS-a. Iz Tužilaštva RS-a nisu odgovorili na pitanja u vezi s odlukom o obustavljanju istrage protiv Viškovića i Dodika, piše Federalna.

Ključno pitanje jeste je li pravosuđe u RS-u, odnosno BiH – nezavisno, kaže analitičar Stefan Blagić. U tom svjetlu, smatra on, treba posmatrati i ovu odluku tužilaštva: “Svaka do sada krivična prijava koja se podnosila protiv nekog od zvaničnika RS-a, prvenstveno SNSD-a – padala je”.

Opozicija u RS-u podsjeća na neke ranije slučajeve kada tužilaštva također nisu reagovala.

“Podsjetit ću – kad je Dodik govorio da prisluškuje opoziciju i kada je javnost reagovala, on je rekao da se šalio. Možda je i ovo neka njihova neslana šala”, kaže Vukota Govedarica, SDS-ov zastupnik u NSRS-u.

Milorad Dodik je prije nekoliko dana na Univerzitetskom kliničkom centru RS-a rekao da vrijednu medicinsku opremu u bolnicama pojedinci koriste u privatnoj praksi. Ni na tu izjavu o Dodikovim saznanjima da pojedinci krše zakon zloupotrebom položaja i neovlaštenim korištenjem medicinske opreme niko nije reagovao.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje