Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo KS još utvrđuje je li u slučaju male Džene počinjeno krivično djelo

Preuzmite sliku

S obzirom na veliki interes javnosti u slučaju smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, N1 je poslala upit Tužilaštvu KS, tražeći odgovore na brojna pitanja.

Razlog je i to što je advokat porodice, Almin Dautbegović uputio dopis glavnoj tužiteljki KS, Sabini Sarajlija, obavješavajući je da kao oštećena strana nikako ne uspijevaju stupiti u kontakt sa postupajućim tužiteljkama.

“Tužilački tim koji je formiran zbog hitnog rada na predmetu vezanom za liječenje i smrt djevojčice, intenzivno i kontinuirano postupa u predmetu zbog utvrđivanja da li je počinjeno krivično djelo. Do sada je preduzeto više radnji dokazivanja i izdate su naredbe za vještačenja, koja su u toku. Zbog zaštite postupka, u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, Tužilaštvo KS u ovom momentu ne može davati više informacija”, odgovor je koji je stigao iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Konkretnije, nisu dobili odgovor ni na jedno od pitanja. A pitali su: Da li postoji istraga i u kojoj je fazi ako postoji, da li je bilo ko osumnjičen? Ako nije, zašto nije? Ako ne postoji istraga, šta postoji – u kojoj je fazi predmet uopšte? Postoje li osnovi sumnje za bilo koga? Da li su uzete izjave od svih ljekara koje su operisali djevojčicu Dženu Gadžun? Da li su tužiteljke u kontaktu sa oštećenom stranom, roditeljima? Ako nisu, zašto nisu ? Da li je ovaj predmet s obzirom na smrtni ishod djeteta u toku operacije urgentan na bilo koji način za Tužilastvo KS?

 • Podsjetimo, advokat oštećene porodice Gadžun, Almin Dautbegović u dopisu glavnoj tužiteljki Sabini Sarajlija je istakao da ukoliko, u okviru svojih ovlaštenja, ne riješi situaciju “nekomunikacije” tužiteljki i oštećene strane “bit će prinuđen obratiti se Federalnom tužilaštvu i VSTV-u”.

  Uz to, neće više sprečavati proteste koje su oštećeni i brojni građani htjeli organizovati ispred Tužilaštva KS, a za koje su cijenili da nisu potrebni, jer su smatrali da se ovakva situacija neće desiti, istakao je advokat Dautbegović.

 • Istovremeno se putem svog Facebook profila oglasila majka Amila.

  “Želim da saznam ko je kriv za smrt naše Džene, ko je kriv za traume koje prolazimo i ja i muž i djeca, noćima ne spavamo, djeca od trauma sjede do zore, muž iscrpljen od nespavanja ide na posao, radi na mašini, odgovran posao. U svakom trenutku može nekog od radnika ugroziti zbog umora i trauma. Noćima imam gušenje, da ne nabrajam dalje. A još niko ne odgovara za smrt naše Džene, koja je bila zdrava, koja je imala jednu rutinsku operaciju u neadekvatnim uslovima”, napisala je majka Amila.

  Poručuje kako je to sve naša država i naš zakon.

  “Spremna sam svaki dan ispred tužilaštva stajati sa svojom porodicom. Nećemo ni jesti ni piti. Hoćemo istinu, da neko odgovara”, dodala je majka tragično preminule Džene.

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,