Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH zbog krijumčaranja migranata podiglo optužnicu protiv državljana Irana i Afganistana

Preuzmite sliku

Dvije osobe, državljani Irana i Afganistana, terete se za krijumčarenje grupe ilegalnih migranata afro-azijskog porijekla preko granice na rijeci Drini.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv  državljanina Irana Warrisa Zigida, rođenog 2002. godine u Teheranu i državljanina Afganistana Kamala Ulldina Araba, rođenog 2002. godine u Nangaharu. Obojica se nalaze se u pritvoru, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su 22. augusta 2023. godine, u noćnim satima na lokalitetu Meterize, općina Zvornik, zajedno i u međusobnom dogovoru sa njima poznatim osobama sa teritorije Republike Srbije, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, sudjelovali u krijumčarenju osam ilegalnih migranata, državljana Afganistana, a što je suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli.

Krijumčarenje, prilikom kojeg je prouzrokovana opasnost za život i sigurnost migranata, izvršeno je gumenim čamcem, preko rijeke Drine iz pravca Republike Srbije prema teritoriji Bosne i Hercegovine, a krijumčarenje su otkrili i spriječili pripadnici Granične policije BiH JGP Zvornik i Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, korištenjem specijalističke opreme.

Nakon što su otkriveni, optuženi su pokušali pobjeći skokom iz čamca u kojem su prevozili migrante, u čemu su spriječeni intervencijom policijskih službenika.

Optuženi se terete da su, ciljem sticanja protivpravne imovinske, zajedno sa njima poznatim osobama nedozvoljeno preko državne granice preveli više migranata, čime su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH,  u vezi sa članom 29. istog zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje