Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH predložilo pritvor za dvojicu Poljaka zbog krijumčarenja migranata

Preuzmite sliku

Dežurni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovien uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene – Murawski Klaudiusz Roman, rođenog 2002. godine u Glogowu, Poljska, državljanina Poljske i Murawski Michal Jan, rođenog 1982. godine u Glogowu, Poljska, državljanina Poljske.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka a) i b) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih koji bi odlaskom iz BiH postali nedostupni pravosudnim organima, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiče se da su 11.01. ove godine, vršili krijumčarenje 20 migranata, afroazijskog porjekla u teretnom motornom vozilu Mercedes, nacionalnih oznaka R Poljske. Krijumčari i krijumčarene osobe otkriveni su na MGP Gabela, prilikom obavljanja granične kontrole od strane Granične policije BiH, nakon čega su lišeni slobode. Pronađeni ilegalni migranti predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na dalje postupanje.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH.

Tužilaštvo BiH i Granična policija, zajedno sa partnerskim agencijama, permanentno preduzimaju aktivnosti u sprečavanju ilegalnih migracija i procesuiranju krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje