Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Mirze Kapića za planiranje napada na džamiju

Preuzmite sliku

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mirze Kapića rođenog 1980. u Banjoj Luci – nastanjenog u Zenici, državljanina BiH, koji se nalazi u pritvoru, zbog sumnje da je počinio krivično djelo terorizam.

Optuženi se tereti da je sredinom 2023., na području Bosne i Hercegovine, s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno sa njemu poznatim osobama koristeći internet aplikacije, putem mobilnog telefona, dogovarao i planirao napad na džamiju “Bosna” u Zenici.

Prema prikupljenim dokazima, napad je planiran pomoću eksplozivne naprave od TNT-a i živinog eksploziva, s ciljem kažnjavanja učenjaka i pripadnika Islamske zajednice u BiH, koji objavljuju fetve protiv terorističke organizacije tzv. “ISIS-a”, kao i radi kažnjavanja pripadnika IZBiH koji članove ekstremističkih organizacija prijavljuju agencijama za provođenje zakona u BiH.

Optuženi se tereti da je preduzimao radnje da počini krivično djelo terorizma i prijetio da će počiniti krivično djelo terorizma, čime je počinio krivično djelo “terorizam” iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje