Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH otvorilo predmet u slučaju “Sarajevo Safari”, određen i tužilac

Preuzmite sliku

Krajem septembra gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, zvanično je podnijela krivičnu prijavu protiv NN lica koja su ‘sijala smrt’ po Sarajevu.

U obavijesti podijeljenoj na društvenoj mreži Twitter gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić informisala je javnost kako je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet vezan za dokumentarni film Sarajevo Safari, preciznije NN lica o kojima se govori u filmu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, između ostalog, obavijestilo gradonačelnicu kako je u ovom predmetu imenovan tužilac.

“Određen je postupajući tužilac u Posebnom odjelu za ratne zločine, koji će u narednom periodu, zajedno s partnerskim institucijama i agencijama, poduzeti potrebne mjere radi provjera navoda iz prijave. Nakon donošenja tužilačke odluke, o istoj ćete, kao podnositeljica prijave, biti pismeno obaviješteni”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Krajem septembra gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, zvanično je podnijela krivičnu prijavu protiv NN lica koja su ‘sijala smrt’ po Sarajevu i njihovih pomagača, te odgovornih lica agresorske vojske.

Film premijerno prikazan na AJB DOC-u

“Smatram ispravnim i svojom obavezom ovako reagirati na iznesene činjenice u dokumentarnom filmu ‘Sarajevo safari’ režisera Mirana Zupaniča prema kojem su strani državljani – ‘lovci na ljudske glave’ plaćali da tokom sarajevske opsade pucaju po nedužnim civilima”, izjavila je Karić.

U programu Al Jazeere sinoć je prikazan dokumentarni film Sarajevo safari, slovenskog autora Mirana Zupaniča.

Film govori o bogatim strancima koji su plaćali da s položaja Vojske Republike Srpske gađaju civile u opkoljenom gradu.

Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu AJB DOC. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje