Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH javno objavilo optužnicu protiv Dodika: Prijeti mu do pet godina zatvora

Preuzmite sliku

Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska i v.d. direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić pojavit će se pred Sudom BiH 16. oktobra kada će se izjašnjavati o krivici koju im na teret stavlja Tužilaštvo BiH.

Prema optužnici Tužilaštva BiH koju je ranije potvrdio Sud BiH, Dodiku i Lukiću na teret se stavlja krivično djelo neprimjenjivanja i neprovedbe odluka visokog predstavnika u BiH.

Dodik i Lukić su u periodu od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Prema navodima optužnice Dodik je, potpisujući Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u Republici Srpskoj, svjesno prekršio odluku, visokog predstavnika iako je, “bio svjestan da su te odluke u BiH obavezujuće u skladu sa ovlaštenjima koja su visokom predstavniku data Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma”.

Dalje se navodi da je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) 27. juna 2023. na sjednici usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a od 21. juna 2003.godine, a za šta se Dodik tereti prvom tačkom optužnice.

“Iako je bio svjestan da su odluke visokog predstavnika obavezujuće u skladu sa ovlaštenjima koja su mu data, a sve u namjeri da se navedene odluke Visokog predstavnika ne primijene i ne provedu, s obzirom da je za primjenu i provedbu ovih odluka bilo potrebno uzdržavanje od daljnjeg zakonodavnog postupka, nakon čega je prvoosumnjičeni navedene ukaze proslijedio u Službeni glasnik Republike Srpske radi njihove objave i potom stupanja na snagu navedenih zakona, a koje posljedice je i htio” – navedeno je u optužnici.

Iako se u prvobitnoj optužnici koja je ranije “procurila” u javnost spominjalo da je Tužilaštvo BiH predložilo da se Dodiku i Lukiću izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja funkcije, u anonimiziranoj optužnici , objavljenoj na stranici Tužilaštva BiH, ti navodi ne stoje.

U optužnici se dalje navode detalji kršenja zakona a kompletnu je možete pročitati OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje