Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turković u posjeti Singapuru, sastala se sa predsjednicom države Halimah Yacob

Preuzmite sliku

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se sa predsjednicom Republike Singapur Halimah Yacob.

U okviru radne posjete, a povodom 30. godišnjice singapurskog priznanja Bosne i Hercegovine, ministrica Turković je održala sastanke i sa drugim visokim zvaničnicima te zemlje.

Turković je na sastanku sa predsjednicom Yacob istakla da su dvije zemlje multietničke i multireligijske, te da je važno u daljnjem jačanju bilateralnih odnosa, prenositi pozitivna iskustva i prakse u Bosnu i Hercegovinu, s obzirom da je Singapur jedna od najrazvijenijih zemalja u svijetu. Ministrica je upoznala sagovornicu sa potencijalima naše zemlje, trenutnim izazovima s kojima se naša zemlja suočava, ističući problem neprihvatanja sudskih presuda, što dovodi do negiranja genocida u Srebrenici i veličanja ratnih zločinaca.

Predsjednica Yacob je navela da dvije zemlje imaju prijateljske odnose od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1. novembra 1995. godine. Kaže da su Bosna i Hercegovina i Singapur multikulturalne zemlje, te je naglasila važnost izgradnje kohezivnih društava i zaštite zajedničkih prostora za sve, bez obzira na rasu, jezik ili religiju.

Na sastanku je razgovarano i o važnosti ekonomskog razvoja, saradnje u oblasti obrazovanja i razmjene studenata i mladih. Također, razmijenjena su mišljenja i o ratu u Ukrajini, te posljedicama rata u cijelom svijetu.

U okviru posjete Singapuru, Turković se sastala i sa višom državnom ministricom u Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu nacionalnog razvoja Sim Ann, koja je ujedno i članica državnog parlamenta. Istaknuta je važnost uspostavljanja bilateralnih konsultacija, tokom koji će se definisati oblasti od zajedničkog interesa, te su naglašene mogućnosti saradnje u oblastima proizvodnje hrane, jačanja trgovinske razmjene i namjenske industrije.

Također, Turković je održala sastanak i sa državnom ministricom za Ministarstvo trgovine i industrije i Ministarstvo kulture, zajednice i omladine, članicom državnog parlamenta Low Yen Ling. Tom prilikom, Turković je istakla važnost jačanja trgovinske razmjene, te naglasila da postoje brojne oblasti za singapurske kompanije da investiraju u našu zemlju, napominjući potencijale i prednosti bh. tržišta, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje