Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trojica zastupnika poručila Schmidtu: Zaštitite povratnike u RS

Preuzmite sliku

Trojica izabranih predstavnika bošnjačkog naroda iz Republike Srpske (RS) traže konkretnu reakciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta zbog napada na Bošnjake povratnike u tom entitetu.

Edin Ramić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i Ramiz Salkić i Amir Hurtić, članovi Narodne skupštine RS-a, obratili su pismom Schmidtu zbog ovog problema.

– Kao izabrani predstavnici bošnjačkog naroda sa prostora entiteta RS, radi kontinuiranih napada na Bošnjake u ovom entitetu i generalnog pogoršavanja bezbjedonosne situacije, želimo Vas ovim putem pozvati na konkretnu reakciju radi provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kao što ste i sami rekli u saopštenju OHR-a, Aneks VII je jedan od temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Upravo ovaj aneks nikad nije proveden na području ovog entiteta kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Od samog početka povratka, Bošnjaci su izloženi bezbjedonosnim prijetnjama, napadima, ranjavanjima i ubistvima koja nikad do danas nisu rasvijetljena od policije i nadležnih tužilaštava – naveli su potpisnici pisma.

Bošnjaci su diskriminirani jer u školama ne mogu izučavati bosanski jezik, ne mogu se zaposliti u javna preduzeća niti u lokalne a ni entitetske organe u skladu sa Ustavom entiteta RS članom 97. Jedan od ključnih problema po bezbjednost Bošnjaka je jednonacionalna struktura policije entiteta RS i simbolično učešće u njenoj strukturi Bošnjaka i Hrvata.

Od oko 7.000 policijskih službenika, svega je 330 Bošnjaka, a Hrvata 62, što ni u kom slučaju ne odražava ustavni princip zastupljenosti po popisu iz 1991. godine. Ovaj ustavni princip na nivou države Bosne i Hercegovine konzumiraju ravnopravno sva tri naroda, dok u entitetu RS se to pravo osporava Bošnjacima i Hrvatima, što krši Ustav entiteta ali i Dejtonski mirovni sporazum.

– Vaša je obaveza da zaštitite Dejtonski mirovni sporazum i omogućite provođenje Aneksa VII, povratak bez bilo kog oblika diskriminacije. Bošnjaci su diskriminirani jer se ne provode odredbe Ustava koje garantiraju pravo na zastupljenost u entitetskim organima. Neadekvatna zastupljenost Bošnjaka u policijskim strukturama entiteta ključni je razlog nepovjerenja Bošnjaka u entitetsku policiju i neadekvatnu reakciju policije te učestale napade ekstremista na Bošnjake u entitetu RS. Pismo koje su Vam uputili predstavnici bošnjačkih organizacija civilnih žrtava rata na najslikovitiji način prikazuje stanje i položaj Bošnjaka u ovom entitetu, ali i na probleme koji nastaju zbog jednonacionalne strukture policijskih snaga u ovom entitetu – naveli su također Ramić, Salkić i Hurtić.

Christiana Schmidta su pozvali da na temeljima ovlasti koje mu daju Dejtonski mirovni sporazum i mandat visokog predstavnika poduzme korake na obezbjeđivanju provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i primjenu ustavnih odredbi radi adekvatne zastupljenosti Bošnjaka i Hrvata u entitetskim organima uključujući i policijsku strukturu.

– Pozivamo Vas na hitnu reakciju u skladu sa vašim mandatom radi poštivanja Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma u interesu mira, stabilnosti, ostvarivanja Ustavom zagarantovanih prava i sigurnosti Bošnjaka u ovom entitetu. Izostanak adekvatne reakcije značit će saučesništvo u daljem provođenju diskriminacije Bošnjaka i eventualnim napadima na Bošnjake u ovom entitetu – citat je iz pisma.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje