Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Traže povećanje plate: Radnici JU Centar za socijalni rad Tuzla najavili štrajk

Preuzmite sliku

Radnici Sindikalne podružnice JU Centar za socijalni rad Tuzla kao i ostali radnici koji nisu članovi Sindikata jednoglasno su donijeli odluku o otpočinjanju štrajka upozorenja na dan 21.10.2022. godine sa početkom u 9,30 h u trajanju do 10,00 h (vrijeme pauze) koji je uredno najavljen direktoru 10.10.2022. godine.

Štrajk upozorenja će se održavati ispred zgrade JU Centar za socijalni rad Tuzla i trajati će svaki radni dan u navedeno vrijeme do ispunjenja zahtjeva navedenih u aktu dostavljenom direktoru ili otpočinjanja generalnog štrajka.

Ovim štrajkom upozorenja, prvenstveno od naših nadređenih tražimo ispunjenje našeg zahtjeva koji se odnosi na povećanje plate, uz napomenu da smo u prethodnom periodu, od decembra 2021. godine (kada su i radnicima Gradske uprave povećane plate zbog poskupljenja troškova života iz čega su radnici ovog Centra isključeni iako smo ravnopravan član Sindikalne organizacije Grada Tuzla i djelujemo kao Sindikalna podružnica) nizom akata i zahtjeva od nadležnih tražili povećanje plata.

Pokazali smo dovoljno strpljenja i razumijevanja za iznalaženje rješenja, te smo iscrpili sve mogućnosti za postizanje dogovora a naročito iz razloga što su se svi nadležni oglušili na zahtjeve radnika.

Ovim štrajkom upozorenja želimo ukazati javnosti i nadležnim organima na jako tešku situaciju u Centru zbog nepopunjene sistematizacije i preopterećenosti brojnim poslovima za koje radnici nisu adekvatno plaćeni. Kako se poslovi povećavaju delegiranjem novih zakona i sve težom situacijom u kojoj se građani nalaze, obim poslova u Centru se stalno povećava.

Saopćenjem za javnost tražimo podršku javnosti a koja podrazumjeva prvenstveno podršku naših korisnika kojima ćemo i dalje ostati na raspolaganju, te ostvarivanje njihovih prava ovim štrajkom upozorenja neće biti ugrožena. Tražimo podršku medija, nevladinih i strukovnih organizacija, kao i svih drugih ustanova socijalne zaštite koje se suočavaju sa istim i sličnim problemima.

Naglašavamo da ćemo u svrhu zaštite svojih prava iskoristiti sve zakonom predviđene mogućnosti u nadi da će se shvatiti ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze radnici ovog Centra, kao i sama ustanova, navodi se u saopćenju koje su medijima uputili radnici JU Centar za socijalni rad Tuzla.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje