Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

TI BiH prijavio zastupnika u Parlamentu Federacije zbog sukoba interesa: Durićeva firma u poslu s Gradom Cazinom

Preuzmite sliku

Transparency International prijavio je Irfana Durića, zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Etičkoj komisiji ovog tijela jer je firma u njegovom vlasništvu dobila poslove vrijednosti preko 60 hiljada maraka od uprave Grada Cazina, čiji gradonačelnik, njegov stranački šef Nermin Ogrešević, tvrdi da nije upoznat sa potencijalnim sukobom interesa, piše Transparentno.ba.

Firma „Voće Durić“ iz Cazina je sa Upravom grada Cazina zaključivala ugovore o javnoj nabaci uglavnom prehrambenih proizvoda te je na ovaj način dobila preko 60 hiljada maraka od jedinice lokalne samouprave u periodu dok je njen vlasnik, Irfan Durić, obavljao mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Pola ovog iznosa, 33,6 hiljada maraka ova firma je dobila u 2019. godini iako Zakon o sukobu interesa u organima vlasti FBiH propisuje da izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici, za vrijeme vršenja dužnosti, ne mogu biti članovi skupštine, nadzornog odbora, uprave ili menadžmenta, niti biti u svojstvu ovlaštenog lica bilo kojeg privatnog preduzeća koje sklapa ugovore vrijednosti veće od 5.000,00 KM godišnje, sa organima koji se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou vlasti.

Kako u Federaciji BiH od 2013. nije formirano tijelo nadležno za sankcionisanje sukoba interesa, Transparency International je uputio prijavu Etičkoj komisiji parlamenta FBiH čiji Etički kodeks nalaže parlamentarcima da odstupe sa funkcije u slučaju da nastupi sukob interesa ili nespojivost funkcija po važećem Zakonu. Pored toga, Transparency International se obratio upravi Grada Cazina sa pitanjem da li je gradonačelnik upoznat sa sukobom interesa u kom se našao Irfan Durić te da li je privatna firma u njegovom vlasništvu “Voće-Durić“ doo, kao ponuđač u postupku javne nabavke, dostavila pisane izjave da nije učestvovao u koruptivnim radnjama?

U odgovoru Grada Cazina se navodi kako je ponuđač dostavljao izjave koje su predviđene Zakonom o javnim nabavkama kojima izjavljuje da nije nudio mito niti učestvovao u radnjama koje za cilj imaju korupciju u pomenutoj javnoj nabavci, te su naglasili kako gradonačelnik ne vodi postupak javnih nabavki te stoga nema uvid u dokumentaciju i nije upoznat sa eventualnim sukobom interesa u kom se našao Durić.

Važno je naglasiti da je trenutni gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević ujedno i predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) kao i Irfan Durić, koji ispred te stranke obavlja drugi mandat u Parlamentu FBiH u koji je ušao 2018. godine kao član A-SDA.

Ovaj i slični primjeri jasno pokazuju da postojeći Zakon o sukobu interesa u Federaciji BiH institucijama omogućava da izbjegavaju nadležnost čime se mnogi oblici sukoba interesa ne mogu sankcionisati te da ga je neophodno što hitnije mijenjati. I pored toga, nova Vlada ovog entiteta na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem je, nakon glasnih najava kako će prekinuti praksu tolerisanja sukoba interesa koju je pokazala prethodna vlast, ubrzo nakon imenovanja povukla sve zakone iz parlamentarne procedure uključujući i onaj o sukobu interesa, koji nikada nije vraćen niti je usvojen.

TI BiH već dugo zagovara izmjene i unapređenje zakona o sukobu interesa, naročito jer je to jedan od 14 ključnih prioriteta koje je EU postavila pred BiH na putu ka statusu kandidata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje