Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tegeltija: Nisu odobrena dodatna sredstva, pitanje nabavke zgrade UIO se politizuje

Preuzmite sliku

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija za Bloomberg Adriu je objasnio da nikakva dodatna sredstva za kupovinu zgrade za smještaj ove institucije u Banjoj Luci nije odobrilo Vijeće ministara BiH na posljednoj sjednici, održanoj u utorak.

On je u prvom intervjuu otkako je na čelu UIO, za Bloomberg Adriu, pojasnio koliko je prostora potrebno za funkcionisanje zaposlenih u Upravi, kakve su ponude do sada dobijali, po kojoj cijeni, koliko novca imaju na raspolaganju i kada će biti novi poziv investitorima da im ponude odgovarajući objekat.

“Nije se odlučivalo o dodatnim sredstvima i nije donesena odluka o tome. Novac od oko 70 miliona KM, koji stoji na raspolaganju UIO za rješavanje smještaja u Banjoj Luci, nalazio se na dvije pozicije i na sjednici Savjeta ministara je to objedinjeno, da stoji na jednoj poziciji. To je učinjeno zbog jednostavnosti provođenja procedura i sigurnosti u slučaju da dođe do neuspjeha u nabavci zgrade, da taj novac ostane i dalje u UIO kako bi nastavili procedure da se dođe do potrebnog prostora”, istakao je Tegeltija.

Rekao je da se opozicija u oba entiteta preko pitanja nabavke zgrade za UIO pokušava obračunati s partijama koje trenutno čine vlast na nivou BiH.

“Bilo bi loše kada Uprava ne bi uspjela da riješi to pitanje, uslovi u kojima zaposleni rade su ispod minimalnih potrebnih za rad. Pitanje nabavke zgrade se politizuje, to se nije radilo prilikom nabavki objekata u Sarajevu, Tuzli, Mostaru. Svi koji politizuju neka odu u Regonalni centar u Banjoj Luci da vide u kakvim se uslovima radi”, poručio je Tegeltija.

Uprava je u više navrata pokušavala da kupi objekat za smještaj u Banjoj Luci, a na posljednji javni poziv stigla im je ponuda da 17.020 kvadrata poslovnog prostora plate 84,2 miliona KM bez PDV-a, odnosno 98,5 miliona KM s PDV-om.

Ponuđeni objekat je u okviru kompleksa koji u centru Banje Luke gradi kompanija Grand Trade.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,