Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svečanost u Mostaru: Sletio prvi avion iz Poljske, tokom ljeta najavljene brojne nove aviolinije

Preuzmite sliku

U Zračnu luku Mostar u utorak je sletio avion poljskog avioprijevoznika “LOT” koji je charter letom dovezao 161 putnika te je po prvi put napravljen zračni most između Mostara i Poljske.

Turisti iz Poljske dočekani su mažoretkinjama i članovima kulturno-umjetničkog društva koji su putnicima ponudili tradicionalne hercegovačke proizvode kao osvježenje. Također, prve goste su dočekali i predstavnici mostarske gradske uprave predvođeni gradonačelnikom Marijem Kordićem baš kao i rukovodstvo mostarskog aerodroma.

 • – U mostarskoj zračnoj luci napokon vidimo očekivani ‘šušur’ i to me veseli. Već godinu dana komuniciramo u vezi problema Zračne luke Mostar, a konačno se rad od godinu dana počinje vidjeti na terenu, počinju nam dolaziti turisti i evo, danas vidimo primjer najvećeg zrakoplova koji se može spustiti u našu zračnu luku. Nadam se da je ovo početak jedne fine priče jer Zračna luka Mostar može biti potencijal čitave Hercegovine – rekao je gradonačelnik Mostara Kordić.

  Gradonačelnik je istaknuo kako je jako puno urađeno za oporavak Zračne luke Mostar.

  – Za mostarsku zračnu luku godišnje je osigurano dva miliona maraka u nizu od četiri godine. Sjeli smo s Vladom HNŽ-a, riješili neke sporove, odrekli se kamata kako bismo maksimalno pogurali zračnu luku i slično. Zračna luka ne može preživjeti sama, znamo koliki je njezin potencijal i Gradska uprava je odlučila dati maksimalno energije i novca da sve skupa pokrenemo kako bismo imali funkcionalnu luku za razvoj turizma, koji nam je bitna strateška grana razvoja u ovom trenutku – zaključio je Kordić.

  U utorak je na mostarski aerodrom sletio 161 putnik, dok je s njega odletjelo 67 putnika.

  – Svečano smo dočekali let poljske kompanije „LOT” koja po prvi puta u povijesti slijeće u Mostar. Uspostavili smo zračni most između Poljske i BiH, odnosno između Katowica i Mostara, koji će letjeti jednom tjedno od današnjeg dana do 30. rujna ove godine. Sve je to napravljeno u suradnji s tour-operatorom „Rego Bis” iz Poljske – izjavio je ravnatelj Zračne luke Mostar Ivan Ljubić.

 • Ljubić je nadodao kako je zadovoljan realizacijom ugovora koji je potpisan početkom veljače ove godine u poljskim Katowicama.

  – Uz sve nedaće koje su nas čekale usput, od ograničenja kretanja putnika preko rata u Ukrajini pa sve do trenutne inflacije realizirali smo planirano. Uz veliki entuzijazam svih dužnosnika na vlasti, djelatnika Zračne luke Mostar uspjeli smo i nastavljamo s oporavkom i poslovnim razvojem u svim segmentima. Stvaramo ambijent za jednu novu pozitivnu priču – naglasio je ravnatelj mostarskog aerodroma.

  Potom je dodao kako su tokom ljeta najavljeni dolasci iz Italije, Bejruta, Libanona, Irske, Jordana.

  – Radimo na tome da vratimo stara tržišta, posebno vezana uz vjerski turizam, a otvaramo i nove letove i nova tržišta te radimo na dovođenju niskotarifnih prijevoznika – ustvrdio je Ljubić.

  – Hrvatska uskoro ide u ‘Schengen’ i naši turisti neće moći dolaziti preko Splita i Dubrovnika, tako da će Mostar biti poželjna zračna luka. Našu strategiju provodimo do kraja – dodao je.

  Ispred Veleposlanstva Republike Poljske u BiH obratio se Bohdan Korzeniowski koji se nada kako će ovo biti početak uspostavljanje redovne linije između Mostara i Poljske.

 • – Vjerujem da će kroz dvije tri godine biti linija između Mostara i nekog grada u Poljskoj, ako to ne bude Varšava. Prije tri tjedna smo otvorili redovnu liniju između Sarajeva i Varšave, povezali smo Bosnu s Poljskom, a sad je red i na Hercegovinu. Poljacima je Hercegovina dobro poznata, rado dolaze u Mostar i Međugorje, a veliku ulogu igra i blizina Jadranskog mora – mišljenja je Korzeniowski. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,