Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svečanost u Brčkom: Obilježena 17. godišnjica formiranja Brčko distrikta

Preuzmite sliku

Odlukom Međunarodnog arbitražnog suda na današnji dan prije 17 godina formiran je Brčko Distrikt. Bio je to povod da se u ovom mjestu na rijeci Savi okupe brojne zvanice, diplomate, predstavnici institucija i vjerskih zajednica. Govorilo se o trenutno situaciji u Brčkom, ali i o budućnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Brčko distrikt ima stimulativan pravni i politički status, dragocjene prirodne resurse, komunikacijski je dobro povezan sa svojim okruženjem i ima vrijedne ljude. Ja sam rekao da najveće zasluge za ono što je Brčko danas, a to je stabilno multietničko društvo, pripadaju građanima. Prema tome, Vlada je ovdje pozvana da napravi neku nadgradnju te političke stabilnosti u ekonomskom smislu, jer ukoliko ne obezbijedimo dovoljno radnih mjesta, bojim se da sve naše prednosti padaju u vodu”, izjavio je gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.

 • Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u BiH smatra da Brčko treba težiti ka većim ciljevima u smislu poboljšanja kvalitete života građana.

  Prema posljednjem popisu stanovništva, u ovom mjestu, blizu tromeđe država Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, živi 93.000 stanovnika.

  “Svi znamo da Brčko distrikt predstavlja dobar primjer multietničke saradnje i saradnje političkih stranaka, koje se u ostatku zemlje sukobljavaju, a ovdje su u mogućnosti da sarađuju. Međutim, znamo da to nije dovoljno. Građani žele da vide istinski napredak. Žele bolje ekonomske uslove, bolji životni standard, bolje obrazovanje, zdravstvo i generalno sigurnost”, rekao je Wigemark.

  Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta smatra da je 17 godina dovoljna distanca da se sumiraju rezultati prethodnog rada, navodeći da je primarna zadaća brčanskih vlasti u budućnosti bavljenje privredom i ekonomijom.

  “Ono što predstoji i na čemu još uvijek nismo položili ispit jeste razvoj privrede ovog grada kako bismo zadržali ljude na ovom prostoru, jer definitivno iz Brčkog u značajnijem broju, u odnosu na druge gradove u BiH, građani napuštaju ovu sredinu”, zaključio je Kadrić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,