Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sve više radnika Željeznica RS stupa u štrajk glađu

Preuzmite sliku

Devetorici radnika Željeznica Republike Srpske koji su, tražeći redovnu isplatu plata i naknada, stupili štrajk glađu na željezničkoj stanici u Banjaluci danas će se pridružiti još jedan kolega, javlja Anadolu Agency (AA).

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u Željeznicama RS koji takođe štrajkuje glađu u Banjaluci rekao je i da su dobili informacije da je još jedan radnik Željeznica RS danas započeo štrajk u Doboju.

“Niko ni od Uprave preduzeća niti od bilo koga drugog kome smo uputili dopise nije nam se obratio danas, niti je dolazio da razgovara o našim zahtjevima”, rekao je Marin i dodao da je većina radnika i dalje u dobrom stanju osim Čedomira Kneževića koji je štrajk glađu započeo prošle sedmice.

Jedino obraćanje, prema riječima Marina, bio je nalog generalnog direktora kojim su premješteni u radionicu OŠP, a štrajkači će pokušati dobiti dozvolu za štrajk u sindikalnim prostorijama.

“Njima je u cilju da nas maknu odavde gdje ljudi prolaze, gdje nas vide, a po zakonu je tako da nam oni određuju prostorije i moraćemo ići tamo”, rekao je Marin.

On ne očekuje da će im se tokom vikenda obratiti ni predstavnici Uprave Željeznica RS, ni resornog ministarstva, niti Vlade RS.

“Vidljivo je da njih ne interesuje ni stanje radnika, ni situacija po pitanju plata ili bilo čega, to nam je svima jasno”, rekao je Marin.

Prema njegovim riječima, radnici su u martu dobili januarsku platu, a topli obrok je isplaćen za samo jedan mjesec prošle godine, tako da im duguju 13, a 14 naknada za prevoz i kilometre.

Podsjećamo, radnici Željeznica RS juče su organizovali protestnu šetnju od Trga Krajine do parka Mladen Stojanović, tražeći obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,