Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sve veći broj optužnica: Više od 2.200 osoba u BiH instaliralo Sky

Preuzmite sliku

Sud BiH je u decembru 2022. godine podigao prvu optužnicu na osnovu ovakvih podataka, radi se o predmetu protiv Dalibora Railića.

Ono što je nekada predstavljalo platformu za sigurnu komunikaciju, postalo je izvor inkriminirajućih poruka, a informacije dobivene putem dešifriranih aplikacija izazvale su val optužnica i hapšenja u Bosni i Hercegovini, navodi se u posljednjem izvještaju Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC).

15 policajaca

– Prema podacima koje imaju službenici krivičnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini, više od 2.200 ljudi u zemlji instaliralo je Sky ECC aplikaciju od njenog lansiranja – naglašavaju iz GI-TOC-a.

U izvještaju se citira glavni državni tužilac Milanko Kajganić, koji je u izvještaju o radu za 2022. godinu naveo da je više od 100 pripadnika različitih organiziranih kriminalnih grupa i 15 policajaca uhapšeno zahvaljujući upravo informacijama dobivenim iz Sky i Anom aplikacija, piše Avaz.

Sud BiH je u decembru 2022. godine podigao prvu optužnicu na osnovu ovakvih podataka. Radi se o predmetu protiv Dalibora Railića, optuženog za osnivanje kriminalne grupe za promet kanabisa i kokaina iz zapadne Evrope u BiH. Slučaj je pokrenut ubistvom Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije u Prijedoru. U martu je podignuta i optužnica protiv Milana Matkovića, koji je od sredine 2020. do kraja 2021. godine navodno organizirao kriminalnu grupu koja je djelovala u Austriji, Hrvatskoj, Švicarskoj, Španiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a bila je povezana s Južnom Amerikom. Bio je zadužen za trgovinu vatrenim oružjem u BiH, kao i za trgovinu drogom iz Latinske Amerike u EU preko BiH, navodi se u izvještaju.

Početkom februara 2023. podignuta je optužnica protiv pet državljana BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koji su krijumčarili velike količine kanabisa iz Srbije i Crne Gore preko BiH u Hrvatsku, Njemačku, Nizozemsku i Poljsku. GI-TOC podsjeća da je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS u aprilu 2023. godine provelo akciju koja je dovela do hapšenja osam osoba, među kojima i dvije žene, osumnjičenih za trgovinu većim količinama kokaina, heroina i kanabisa, te oružja i vojne opreme. Nastavak operacije izveden je 24. maja 2023., kada je pod vodstvom Europola uhapšeno 37 članova kriminalne grupe sa zapadnog Balkana.

Grupu je predvodio Dino Cezar Muzaferović, državljanin BiH koji je svoje kriminalne aktivnosti vodio iz zatvora u Italiji, gdje služi kaznu od četiri godine. Grupa, koja je okarakterizirana kao nasilna i moćna, bila je umiješana u šverc droge i vatrenog oružja. Istraga je omogućena uz pomoć Europolovog dekodiranja poruka na aplikacijama Encrochat, Sky ECC i Anom.

– Ne samo da su Sky poruke otkrile aktivnosti kriminalnih grupa u BiH već postavljaju i pitanje pod kakvim su “kišobranom” te grupe mogle djelovati. Dešifrirane poruke su umiješale političare, tužioce i policajce u razne zločine. Tako je u jednoj poruci ozloglašeni trebinjski narkobos pisao o kontaktima koje je navodno imao u Državnom tužilaštvu, koji su “pokrivali” njega i njegove saradnike – navode analitičari iz GI-TOC-a.

Negativne reakcije

Advokati optuženih osporavaju dokaze prikupljene iz dešifriranih aplikacija, a GI-TOC podsjeća i na izjavu predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžije, koji je prošle godine izrazio sumnju u validnost takvih dokaza da bi, nakon negativnih reakcija iz partnerskih zemalja, promijenio stav i potvrdio da će pravosudni organi uzeti u obzir te dokaze.

– Druge zemlje su također raspravljale o prihvatljivosti dokaza prikupljenih putem šifriranih aplikacija. Naprimjer, u junu 2023., kao odgovor na zabrinutost koju su iznijeli advokati odbrane, Vrhovni sud Nizozemske je odlučio da se takve poruke mogu koristiti kao dokaz. Kao rezultat toga, čini se da se mreža steže oko nekih državnih aktera. Zamjenica glavnog tužioca BiH Diana Kajmaković smijenjena je 27. maja 2022. godine nakon što se njeno ime pojavilo u nekoliko poruka koje su slali članovi trebinjske kriminalne grupe. Naknadnim pretresom njene imovine, po nalogu Suda BiH, pronađeni su podaci koji su doveli do otvaranja 14 novih predmeta. Drugi tužilac Oleg Čavka prebačen je iz Odjela za organizirani kriminal u Posebni odjel za ratne zločine. Pretpostavlja se da je razlog za ovaj transfer isti kao i za Kajmaković – spominjanje njihovih imena u dešifriranoj komunikaciji – navodi se u izvještaju GI-TOC-a.

Prvi političar

U aprilu 2022. godine uhapšeno je devet osoba iz BiH, među kojima i Jovan Savić, sudija Osnovnog suda u Bijeljini. Ova grupa osumnjičena je za šverc droge iz Nizozemske i Njemačke u BiH, kao i za šverc oružja i odavanje službene tajne, podsjeća GI-TOC. U izvještaju je spomenuto i hapšenje načelnika Starog Grada i potpredsjednika NES-a, kao prvog političara iz BiH koji je uhapšen zbog dokaza iz Sky aplikacije.

– Iako Sky poruke otkrivaju važne informacije o kriminalnim grupama u BiH i navodnom nedostatku integriteta nekih političara i službenika krivičnog pravosuđa, one također pružaju priliku zemlji da ojača međunarodnu saradnju u borbi protiv kriminala i korupcije.

Ovo je naglasio američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy na regionalnoj konferenciji o organiziranom kriminalu održanoj u Sarajevu u aprilu 2023. godine. Operacija Sky ECC, koju vodi Europol, omogućava pristup historijskoj količini potencijalnih dokaza, koji se mogu koristiti za smanjenje utjecaja transnacionalnih mreža organiziranog kriminala – navodi se u izvještaju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,