Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sve sporiji proces identifikacija: U Gornjoj Kalesiji dženaza će se klanjati samo jednoj osobi

Preuzmite sliku

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija u petak, 1. juna, bit će klanjana 20. kolektivna dženaza i obavljen ukop Omera (Muharema) Subašića, koji je 1992. godine ubijen u Zvorniku.

Subašić je u trenutku smrti imao 76 godina, no njegova starost zločincima nije bila prepreka da ga liše života. Njegovi su posmrti ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Kazan-bašča, kod Zvornika.

Porodice žrtava ljute su i ogorčene radom, odnosno, kako oni to ističu neradom istražnih organa, te sporim procesom identifikacija. Da je proces identifikacija itekako spor, svjedoči činjenica da je predstojeća dženaza već druga tokom koje će biti ukopana samo jedna osoba. Prije 20-ak dana na Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu klanjana je dženaza-namaz i ukopan je samo Sabid (Mujo) Ibrahimović.

Do unazad nekoliko dana bilo je neizvjesno da li će ove godine za dženazu u Gornjoj Kalesiji biti identificirana ijedna osoba.

U Medžlisu Islamske zajednice Tuzla danas je održana press konferencija i najavljen je kompletan program ovogodišnjeg obilježavanja masovnih zločina u Zvorniku. Osim dženaze, prethodnih dana su obilježena stradanja u više mjesta, dok će se narednih dana na području Zvornika održati nekoliko iftara, te posjeta mjestu egzekucija u Pilici, kao i šetnja stazom smrti kojom je u smrt odvedeno 648 muškaraca koji su ubijeni u Bijelom potoku.

Haris ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik rekao je da zločini na području ove općine nisu dovoljno istraženi.

˝Apelujem na ljude koji su u tom periodu živjeli u Zvorniku i okolini, neka ispričaju šta se tamo dešavalo, neka iskažu ljudskost i neka stvari ne čine dodatno težim˝, poručio je ef. Mustajbašić.

Sa područja Zvornika kao nestali još uvijek se vodi 418 osoba. (A. S. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje