Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sve je spremno za opremanje Odjeljenja dječije psihijatrije UKC Tuzla: ‘Kadar za liječenje imamo’

Preuzmite sliku

U posjeti Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla boravili su ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović, zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona Lejla Vuković i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Denis Husić.

Goste se primili direktor UKC Tuzla, prof. dr. med. sc. Denijal Tulumović i načelnica Klinike za psihijatriju, prim.dr. Nerminka Aljukić.

Razgovarano je o finansijskim sredstvima neophodnim za nastavak radova na adaptaciji prostora Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju UKC-a Tuzla.

Prva faza projekta podrazumijeva opremanje Odjeljenja sa 5 kreveta i stvaranje uslova za smještaj pacijenata.

Prema riječima ministrice Bećirović Vlada TK obezbijedila je sredstva za realizaciju projekta.

Projekat za cjelokupnu zgradu već postoji, naglašeno je ovom prilikom uz napomenu da je prošle godine već počela adaptacija donjeg dijela i izmješten dio arhive.

 • „Bilo je tehničkih problema oko prostora koji je namjenje za adolescentnu psihijatriju, zbog izmještanja jednog ateljea koji je prethodno bio u tom prostoru. Dogovorili smo to sa porodicom umjetnika i prostor je oslobođen te smo krenuli u renoviranje prostora i opreme. Ono što je jako bitno je da kolege sa psihijatrije daju svoj maksimalni doprinos i njihova je želja da se taj problem, koji postoji već duži niz godina, najzad riješi. Do sada su sva djeca koja su imala potrebu za psihijatrijskim bolničkim tretmanom upućivana u centre izvan TK, najčešće u Sarajevo“, kazao je ovom prilikom direktor Tulumović.

  Prema riječima direktora ZZO TK Husića, zadnjim rebalansom predviđena su finansijska sredstva namjenjena za dječiju psihijatriju.

  „Da bi Zavod mogao dodjeljivati program zdravstvene zaštite moraju biti određeni uslovi a ti uslovi moraju pratiti standarde i normative i naravno sva ona rješenja koja određuju prostor, kadar i opremu kako bi se startalo sa tom djelatnošću. Zavod je u zadnjem rebalansu za zadnje tromjesečje predvidio iznos od nešto više od 200.000 KM da se krene u taj proces. Nadamo se da će UKC i menadžment uspjeti u ovom kratkom roku da osigura sve ove prostorne, kadrovske i kapacitete opreme da se krene sa ovom djelatnošću“, kazao je Husić najavivši da je za narednu godinu predviđen iznos od milion KM za nastavak funkcionisanja Odjeljenja za dječiju psihijatriju Klinike za psihijatriju UKC Tuzla.

 • Svakodnevni rad i iskustva stručnjaka ove klinike, rečeno je, pokazala su da je povećana patologija malodobnog uzrasta. Za vrlo kratak period broj pregledane djece se udesetostručio, navela je ovom prilikom načelnica Klinike za psihijatriju UKC Tuzla Nerminka Aljukić.

  „Mi kadar imamo, Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju postoji, ali nemamo krevete, te Odjeljenje funkcioniše na bazi ambulantnih pregleda i dnevnog bolničkog tretmana. Očekujemo da ubrzo bude završeno ono što je započeto“, kazala je načelnica Aljukić.

  Prema riječima zastupnice Vuković „trebalo je puno ranije da se krene u implementaciju ovog projekta s obzirom da su sredstva bila osigurana“.

  „Prije dvije godine zajedno sa ostalim zastupnicima u Skupštini TK bili smo u posjeti Klinici za psihijatriju i tom prilikom uputili hitan apel, odnosno inicijativu, za hitno izmještanje ovog ateljea, te kako smo sad informisani započeto je sa realizacijom projekta“, rekla je Vuković uz napomenu da će Vlada TK izdvojiti 500.000 KM za adaptaciju, a ukoliko budu potrebna i veća sredstva, Vlada će imati podršku Skupštine TK.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje