Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sutra protesti poljoprivrednika u Živinicama: Traktorima kroz gradske ulice

Preuzmite sliku

Poljoprivrednici će traktorima proći kroz gradske ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo programom raspodjele 600.000 KM, sredstava namijenjenih za pomoć proljetnoj sjetvi.

Poljoprivredni proizvođači s područja grada Živinica održat će u ponedjeljak, 18. aprila, proteste ispred sjedišta gradske administracije. Okupljanje je zakazano u 9:00 sati u mjestu Ciljuge, odakle u 10:00 sati kreću prema gradu.

Očekuje se oko 100 učesnika s poljoprivrednim mašinama.

Poljoprivrednici će traktorima proći kroz gradske ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo programom raspodjele 600.000 KM, sredstava namijenjenih za pomoć proljetnoj sjetvi.

Neće odustati

Ispred zgrade gradske uprave zadržat će se do 12:00 sati, a sugrađane su zamolili za razumijevanje zbog eventualne saobraćajne gužve.

“Očekujemo i želimo samo da nam se obrati gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća”, kažu poljoprivrednici.

Ukoliko im se niko ne obrati, najavljuju da će svake sedmice svoje nezadovoljstvo iskazivati na ulicama, sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Alarm za više nivoe

Također, kažu kako je ovo “alarm i federalnom i kantonalnom ministarstvu poljoprivrede” jer su obećali pomoć proljetnoj sjetvi, a sve je ostalo samo na riječima.

“Ulazimo u sedmi mjesec dugovanja poticaja za mlijeko s federalnog nivoa”, kažu farmeri.

Podsjetimo, izlazak na ulice najavljen je prošle sedmice, a gradskim vlastima je bio dat rok do četvrtka, 14. aprila, da reagiraju. Kako saznajemo, održan je sastanak predstavnika Grada sa poljoprivrednicima, no dogovor nije postignut. Proizvođači traže da im se uplati 200 KM po muznom grlu, navodeći kako su planiranom raspodjelom sredstava za proljetnu sjetvu ograničeni na 1.500 KM pomoći, piše agroklub.ba. (Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje