Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sutra poslije džume-namaza u BiH i dijaspori sergija za pomoć Rohingya muslimanima

Preuzmite sliku

Sutra će poslije džume-namaza u svim džematima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u bošnjačkoj dijaspori biti organizovana sergija za pomoć Rohingya muslimanima u Mijanmaru, prenosi Anadolu Agency (AA).

Odluka za organizovanje sergije donešena je na sastanku reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića sa članovima Odbora za pomoć Rohingya muslimanima održanog prije dva dana.

Podsjećanja radi, ovaj odbor je formiran na inicijativu reisa Kavazovića koji će raditi na upoznavanju bosanskohercegovačke javnosti sa genocidom nad narodom Rohingya te prikupljati pomoć za narod Rohingya u saradnji sa organima Islamske zajednice i poduzimati potrebne aktivnosti na dostavljanju prikupljene pomoći žrtvama progona u Mijanmaru.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko sedmica porušila na desetine muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana bili primorani bježati ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje