Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Susret Konaković – Bueno: Dokazano prijateljstvo između Španije i BiH

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina i Španija imaju odlične političke odnose, bez ikakvih nesporazuma i otvorenih pitanja, rekao je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Kraljevine Španije Joseom Manuelom Albaresom Buenom, javlja Anadolija.

Poželio je toplu dobrodošlicu španskom ministru koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

“Nadamo se da će ovi naši susreti biti česti, već smo se dva puta susreli u ovom kratkom periodu mog mandata na mjestu ministra vanjskih poslova. Za nas jedna od najznačajnijih posjeta u ovom mandatu iz nekoliko razloga. Prije svega, dokazano prijateljstvo između Španije i Bosne i Hercegovine pretočeno u odlične političke odnose, bez ikakvih nesporazuma i otvorenih pitanja. I nadam se sa prostorom kojeg ćemo vrlo brzo popravljati u oblasti ekonomije, gdje sigurno možemo u oblasti trgovinske razmjene, izvoza, uvoza, turizma napraviti mnogo iskoraka”, rekao je Konaković.

 • Tokom današnjeg sastanka potpisan je i memorandum o razumijevanju i saradnji.

  “Raduje me što smo upravo potpisali memorandum o razumijevanju i saradnji koji nam garantuje savjete, tehničku i svaku drugu pomoć od strane Španije na našem putu ka Evropskoj uniji. Što će biti jako značajno, ne samo zbog činjenice da će Španija predsjedavati od 1. jula, nego i zbog činjenice da kao jedna od vodećih zemalja EU može mnogo pomoći Bosni i Hercegovini na našem evropskom putu. Otvorili smo nekoliko važnih pitanja, nastavili naše razgovore sa Minhenske konferencije, gdje smo se prvi put sreli. Razgovarali smo i o tome kako u Bosni i Hercegovini veliki procenat ljudi i dalje podržava evropski put Bosne i Hercegovine – 77 procenata”, naglasio je Konaković.

  Pozvao je, kako je kazao, “naše prijatelje na dva važna ekonomska događaja“, a to su Sarajevo Business Forum i Mostarski sajam.

  Ministar Bueno doputovao je na sarajevski aerodrom u prijepodnevnim satima.

  “Bosna i Hercegovina je moja druga stanica na mojoj turneji na Zapadnom Balkanu tokom koje želim prenijeti lično obnovljeno zanimanje Španije za regiju i našu podršku njenom pridruživanju Evropskoj uniji koje će činiti dnevni red našeg predsjedavanja”, kazao je Bueno.

  Na sastanku sa Konakovićem govorio je o zanimanju Španije da ojača i poveća svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu.

  “I da to učinimo u svim oblastima – ekonomskim, kulturnim i trgovinskim. Između Bosne i Hercegovine i Španije postoji dug put na kojem treba da povećamo našu trgovinsku razmjenu. Bosna i Hercegovina je u srcu mnogih Španaca”, pojasnio je Bueno.

  Pozvao je na brzo formiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

  “Za nešto više od dva mjeseca Španija će predsjedavati Vijećem Evropske unije, a tokom tog perioda želi da radi na proširenju. Dijelimo interes u mnogim oblastima. Govorili smo i o ilegalnoj i nepravednoj agresiji Rusije protiv Ukrajine. Španija će podržati Ukrajinu koliko god bude trebalo, sve dok se mir ne vrati na ukrajinsku teritoriju”, poručio je Bueno.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,