Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Susret Komšića i španskog premijera: Španija će koristiti svoje kontakte kako bi pomogla BiH

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas s premijerom Kraljevine Španije Pedrom Sanchezom u sjedištu Vlade Kraljevine Španije u Madridu, a razgovarano je o jačanju međusobnih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije.

Na sastanku, koji se održava tokom visoke državne posjete predsjedavajućeg Željka Komšića Španiji, premijer Sanchez je izrazio posebnu želju da se Španija više angažuje u pomoći Bosni i Hercegovini na putu u EU i NATO.

U tom smislu, premijer Sanchez je naglasio i kako će Španija koristiti svoje kontakte kako bi pomogla Bosni i Hercegovini, te zatražio da se kontakt sa predsjedavajućim Komšićem održava redovno, kako bi mogli iz prve ruke znati stvarno stanje u Bosni i Hercegovini.

Premijer Sanchez je prihvatio i poziv predsjedavajućeg Komšića da posjeti Bosnu i Hercegovinu u narednom periodu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Komšić je premijera Sancheza upoznao sa posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, zahvalio na dosadašnjoj pomoći koju je pružala Španija, te izrazio posebnu zahvalnost premijeru Sanchezu zbog stava da je poštovati i pridržavati se prioriteta iz mišljenja Evropske komisije esencijalno za napredak Bosne i Hercegovine prema EU.

Predsjedavajući Komšić i premijer Sanchez su razgovarali i o unapređenju ekonomskih odnosa i turističke saradnje. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje