Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Susret Helez i Tanner: Integracija BiH i Zapadnog Balkana u EU važan prioritet za Austriju

Preuzmite sliku

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem ugostio je danas u službenu posjetu austrijsku ministricu odbrane Klaudiju Tanner, prenosi Anadolu.

U austrijskoj delegaciji bila je i ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann, šef štaba ministrice odbrane general major Friedrich Schroetter, ađutant ministrice brigadni general Martin Selzer, kao i vojni ataše ove zemlje u BiH brigadir Erich Simburger.

Iz Ministarstva odbrane BiH naveli su da su sagovornici razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i konstatovali da je nedavno produženje mandata misije Althea EUFOR u BiH u vremenu pojačanih sigurnosnih izazova, od izuzetne važnosti za očuvanje sigurnog i stabilnog okruženja u BiH.

 • Članovi delegacije Ministarstva odbrane BiH na sastanku su zahvalili Tanner na ukupnoj podršci i pomoći koju Republka Austrija pruža Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija, kao i putem brojnih projekata od kojih su najznačajniji školovanje bh. kadeta na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji Oružanih snaga Austrije.

  Također, pohvalili su doprinos misiji EUFOR-a u BiH, gdje Austrija ima vodeću ulogu, kao i na značajnoj pomoći ove zemlje u obuci pripadnika Oružanih snaga BiH, rješavanju viškova naoružanja i municije i drugim važnim oblicima pomoći.

  Helez je upoznao Tanner i o najznačajnijim aktivnostima Ministarstva odbrane i OS BiH sa naglaskom na pitanje razvoja i modernizacije OS BiH, rješavanje viškova naoružanja i municije, rješavanju neperspektivne vojne imovine, kao i o važnosti NATO “Paketa podrške za jačenje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine“ (DCB), koji je odobren na NATO samitu u Madridu prošle godine, čija je implementacija počela i čiji su rezultati već vidljivi i višestruko korisni za Oružane snage BiH.

 • Na sastanku se razgovaralo o napretku BiH na euroatlantskom putu, posebno u svjetlu najavljenog susreta delegacije Bosne i Hercegovine u Briselu sa najvišim dužnosnicima Evropske unije gdje će se razgovarati o napretku BiH u ispunjenju postavljenih uslova i prioriteta koji bi mogli biti dobar znak za otvaranje pregovora za članstvo.

  Ministrica Tanner je pohvalila napore i aktivnosti koje provode Ministarstvo odbrane i OS BiH i kazala da će Austrija i u budućnosti ostati posvećena Bosni i Hercegovini, ne samo zbog zajedničke historije i prijateljskih odnosa, već i zbog sigurnosnih izazova s kojima se suočavamo svi zajedno.

 • “Zbog toga je integracija Bosne i Hercegovine i čitavog regiona Zapadnog Balkana u Evropsku uniju važan prioritet Republike Austrije“, istakla je Tanner tokom sastanka.

  Na kraju je konstatovano da je postojeći nivo bilateralne odbrambene saradnje na zavidnom nivou i da će biti nastavljen i u narednom periodu na obostranu korist i zadovoljstvo.

  U delegaciji Ministarstva odbrane BiH su pored ministra i zamjenika bili i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević, vojni savjetnik ministra brigadir Muhamed Dautović, šef kabineta ministra Salko Beba i desk oficir za saradnju Austrijom Violeta Kuljanin.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,