Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Susret federalnog ministra Lakića sa specijalnim britanskim izaslanikom za trgovinu Martinom Vickersom

Preuzmite sliku

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić susreo se danas u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za trgovinu i članom britanskog parlamenta Martinom Vickersom.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i britanski ambasador Julian Reilly, razgovarano je o predstojećoj energetskoj tranziciji u našoj zemlji, te pomoći i podršci Velike Britanije u tom procesu.

  • Ministar Lakić kazao je kako industrija, energija i rudarstvo predstavljaju velike tranzicione izazove, te upoznao goste s predstojećim izmjenama regulatornog okvira koji ima za cilj usklađivanje ovih oblasti s najnovijim trendovima i dostignućima. Posebno je apostrofirao važnom oblast energetske tranzicije i prelaska na obnovljive izvore energije koji trebaju biti praćeni adekvatnom brigom za lokalne zajednice.

    Specijalni izaslanik Vickers ukazao je ministru Lakiću kako njegova zemlja, koja i sama prolazi kroz dugotrajni proces, prepoznaje izazove energetske tranzicije, te je ponudio pomoć i podršku Velike Britanije u tom smislu. Naglasio je kako njegova zemlja ima veoma razvijen sektor rudarstva, te da stoje na raspolaganju ministarstvu u pravcu modernizacije rudarske industrije.

    Amabasador Reilly je istakao da izmjena regulatornog okvira predstavlja urgentni prioritet za predstojeću tranziciju, naglasivši da je Bosna i Hercegovina jedna od najbogatijih zemalja kada su u pitanju novi metali, ali da zastario zakonski okvir otežava iskorištavanje tih potencijala, ali i finansijsku korist koju Federacija BiH može imati od njihovog korištenja.

    Obostrano je iskazana spremnost na blisku saradnju, uz konstataciju kako su pred našom zemljom značajni izazovi i procesi u oblastima industrije, energije i rudarstva. U tom kontekstu, ocijenjeno je da će ekspertiza, iskustvo, tehnologija, kao i finansijski instrumenti kojima rapolaže Velika Britanija, biti od krucijalne važnosti Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje