Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sunita Hindić poslala pismo iz KPZ-a Tuzla: Strahujem za život, ugnjetavaju me psihički

Preuzmite sliku

Sunita Hindić (25), koja je osuđena zbog ubistva mostarskog ugostitelja Nine Ivankovića (55), ustvrdila je da je u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Tuzla, u kojem izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu, izložena raznim vrstama psihičkog maltretiranja i zlostavljanja.

U opširnom pismu koje je uputila na adresu dopisništva Dnevnog avaza u Mostaru Hindić je navela da je, bez ikakvog razloga, suspendirana s posla koji je obavljala u KPZ-u te da je „bukvalno zatvorena u četiri zida“.

Maltretiranju i zlostavljanju je, napisala je, izložena kako od pojedinih policijskih službenika, među kojima je bio i nedavno uhapšeni, a potom suspendirani A.M., tako i od osuđenica.

 • “Osuđenice imaju podršku tih policijskih službenika da me što više ugnjetavaju psihički, a za suspenziju mi niko nikada nije dao nikakvo obrazloženje” – navela je ona.

  Ustvrdila je i da tri mjeseca trpi mnogo toga, ali i da se obraćala različitim institucijama, međutim, umjesto podrške, izložena je još većem maltretiranju, posebno od jedne policijske službenice.

  “Ona je lično učestvovala u namještanju disciplinske mjere prema meni i lično insistirala na tome da se pišu izjave protiv mene… Blago je reći da strahujem za svoj život, jer u takvoj sam poziciji da, kada navečer legnem, plašim se da li ću se ujutro probuditi” – napisala je Hindić.

 • Posebno se, iznijela je, pribojava da će joj usljed raznih „namještaljki“ izreći „kaznu samice“, a „da bi je straža mogla u samici adekvatno kazniti, možda i ubiti“.

  Svima pisala

  Kako je potvrđeno, pisma sličnog sadržaja Hindić je, zaista, upućivala i pravosudnim instancama, a s tim su upoznate i pojedine međunarodne organizacije.

  Podsjetimo, i njen otac se u februaru ove godine redakciji Avaza požalio na tretman koji se nad njom provodi u KPZ-u Tuzla. Posebno je ukazao na ponašanje uposlenice, na koju se i Hindić požalila.

 • Podsjetimo, Hindić je u januaru prošle godine pravomoćno osuđena zbog ubistva Ivankovića. Prethodno joj je u Kantonalnom sudu u Mostaru u dva navrata izrečena zatvorska kazna u trajanju od tri i po godine za ubistvo iz nehata, ali je Vrhovni sud FBiH ukinuo te presude i osudio je na šest godina zatvora.

  Bili u vezi

  Hindić i Ivanković su bili kratko u ljubavnoj vezi, a ubistvo se dogodilo 4. oktobra 2019. godine u motelu „Villa Ivanković“ u mjestu Buna kod Mostara. Ubistvu je prethodila svađa između njih dvoje, a Ivanković je usmrćen hicima iz pištolja CZ, 7,65 milimetara.

  Sunita se u međuvremenu udala pa, uz svoje prezime, nosi i muževo – Vugdalić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje