Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Suljagić o Memorijalnom centru: Ne znam nijednu drugu grupu koja bi izdržala pritisak sa kojim smo se suočavali proteklih mjeseci

Preuzmite sliku

Neposredno prije usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra na svom X – profilu osvrnuo se na rad uposlenika ove ostanove. 

”Nevjerovatno sam ponosan na sve u Memorijalnom centru Srebrenica. Uprkos tenzijama, oklopnim automobilima na ulicama i specijalnim policijskim jedinicama koje su bile raspoređene da nas zastraše, svi smo ostali i obavljali svoje redovne poslove. Ne znam nijednu drugu grupu koja bi mogla izdržati pritisak sa kojim smo se suočavali proteklih sedmica i mjeseci. Ponosan što stojim uz njih.”, naveo je na svom X – profilu.

A nakon usvajanja oglasio se i Memorijalni centar.

”Danas su 84 zemlje svijeta na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku glasale za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici. Jedanaesti juli je ovom rezolucijom proglašen Međunarodnim danom sjećanja i refleksije na genocid u Srebrenici iz jula 1995. godine.”, naveli su na samom početku svog statusa.

Kazali su da su duboko zahvalni svim zemljama sponzorima i onima koje su glasale za rezoluciju, BH timu koji je prethodnih sedmica neumorno radio na tome da se usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici.

”Hvala pojedincima, organizacijama civilnih društava te na koncu svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom historijskom trenutku za nas.
Ova historijska odluka predstavlja važan korak naprijed u priznavanju istine i pravde za sve žrtve i njihove porodice. Ona istovremeno služi kao podsjetnik na neizbrisivu patnju koju je pretrpjelo bošnjačko stanovništvo Srebrenice, ali i kao poziv na kolektivno sjećanje i solidarnost.”, navode.

Memorijalni centar Srebrenica će nastaviti predano raditi na očuvanju sjećanja na žrtve genocida i promoviranju mira, tolerancije i suživota.

”Pozivamo sve da se pridruže našem nastojanju da se istina o Srebrenici ne zaboravi i da zajedno radimo na izgradnji bolje budućnosti, oslobođene mržnje i nasilja. Memorijalni centar Srebrenica će nastaviti biti i most međureligijskog i međuetničkog dijaloga, te će ostati vodeća državna institucija na putu osiguranja poštivanja svih žrtava.”, zaključili su.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje