Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Strani mediji o hapšenjima u BiH: Prekretnica u borbi protiv super-kartela u Evropi

Preuzmite sliku

Dan nakon policijske akcije kodnog naziva ‘Black Tie 2’ koju su snage za sprovođenje zakona Bosne i Hercegovine izvele na području Sarajeva, Zenice i Mostara, uz podršku FBI, DEA i Europola, a u kojoj su slobode lišeni visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija, oglasio se i Europol naglasivši kako se radi o “prekretnici u borbi protiv takozvanog ‘super kartela’, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom”.

Veliku pažnju ovoj vijesti posvetili su i međunarodni mediji.

Associated Press je, pozivajući se na zvanično saopštenje Europola i bh. institucija, izvijestio kako se 23 uhapšene osobe smatraju pripadnicima “užeg kruga globalnog kralja droge” uhapšenog 2022. i osuđenog na sedam godina zatvora godinu kasnije pred nizozemskim institucijama.

Iako njegovo ime nije spomenuto u Europolovom saopštenju niti u saopštenjima bh. institucija, lokalni mediji u BiH su na dan policijske akcije prenijeli da se radi o Edinu Gačaninu, rođenom sarajliji i vođi Tito i Dino kartela, koji je ranije u službenim saopštenjima opisan kao “jedan od najuspješnijih svjetskih trgovaca drogom”.

Gačanin je uhapšen u novembru 2022. u Dubaiju u sklopu međunarodne akcije razbijanja ‘superkartela’. Njegovo hapšenje bilo je jedno od 49 u multinacionalnoj policijskoj operaciji koju je Europol najavio protiv ove bande.

Ali samo dva mjeseca nakon što je Europol pozdravio njegovo hapšenje, Gačanin je pušten uz jamčevinu uprkos pokušajima nizozemskih vlasti da on bude izručen.

Prema pisanju Reutersa, glavni cilj operacije bio je uhapsiti najuži krug bosansko-nizozemskog narkobosa koji je osuđen i zatvoren u Nizozemskoj 2023., ali možda još uvijek upravlja trgovinom drogom iz Južne Amerike u Evropu i Australiju.

Ističe se kako su specijalisti Europola, kao i agenti američke Uprave za suzbijanje droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI) podržali su racije bh. policijskih snaga.

S obzirom na vezu s moćnim Kinahan kartelom, iza kojeg stoji Irac Daniel Kinahan, bliski saveznik Gačanina, irski mediji posvetili su posebnu pažnju ovim dešavanjima.

Sunday World se osvrnuo i na optužbe na račun ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i navodnoj vezi s narko-kartelima, što je on negirao.

“Sada je Konaković bio primoran demantirati tvrdnje iz dokumenta Europola koji kruži bosanskohercegovačkim medijima, a koji povezuje narko-kartel ‘Tito i Dino’ s jazbinom Kinahan iz Dubaija. Opisujući optužbe kao “ozbiljan napad na Ministarstvo vanjskih poslova te na kredibilitet i poziciju koju ima”, Konaković je organizirao konferenciju za novinare nakon što su se pojavile tvrdnje da se prije tri godine u Dubaiju susreo s Gačaninom”, piše Sunday World.

Konaković je rekao da će od Europola zatražiti da ispita autentičnost dokumenta u kojem se on proziva “kako bi se utvrdila istina” je li on doista u vrhu organiziranog narko-klana, “ili je samo žrtva pravosudno-medijske mafije, dodaje se u tekstu.

Europolovo saopštenje i zvanične informacije bh. institucija su prenijeli i drugi mediji uključujući Washington Time, Euronews, ABC news, i talijanski mediji. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,