Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Štrajk podrške doktora UKC-a Tuzla: “Ujednačite prava, brinite o zdravstvu u FBiH”

Preuzmite sliku

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH danas je održao štrajk upozorenja, podršku su pružili i doktori iz drugih bh. gradova među kojima je i Tuzla. 

Od Vlade FBiH traže riješavanje kolektivnog ugovora i izjednačavanje prava svih ljekara u FBiH.

Vezano | Štrajk podrške doktora Dom zdravlja Tuzla: Zadržite doktore, ko će nas liječiti? 

U Tuzli su najprije ljekari i medicinsko osoblje JU Dom zdravlja Tuzla održali su polusatni štrajk podrške sa ciljem iskazivanja pune solidarnosti s doktorima FBiH u pogledu prava izjednačavanja prava koeficijenta doktora koji su na neki način dikriminisani, a istim povodom podršku su iskazali i ljekari sa UKC-a Tuzla, odakle su jasno poručili da je neophodno ujednačiti prava ljekara na nivou cijele FBiH.

Dr. Ahida Suljkanović Mahmutović, predsjednica Strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije u UKC-u Tuzla iskazala je neupitnu podršku povodom ujednačavanja prava doktora:

“Okupili smo se da pružimo jasnu podršku naporima Federalnog saveza za odpočinjanje pregovora za kolektivni ugovor za doktore medicine na Federalnom nivou. Glavni cilj nam je da ujednačimo prava doktora u Federaciji u BiH te da na taj način održimo kontinuitet zdravstvene zaštite i pokušamo zaustaviti odliv ljekarskog kadra s naših prostora”, izjavila je dr. Suljkanović Mahmutović.

  • Na pitanje šta bi to ujednačavanje značilo doktorica Suljkanović Mahmutović navodi:

    “Imate čitav niz elemenata po kojima se razlikuje položaj doktora u FBiH. Plata doktora u Orašju je gotovo za 50% manja nego plata doktora u Sarajevu. Samim tim što su tako velike razlike teže je zadržati doktore u malim sredinama i to se već osjeti. Također, kod mladih ljudi se osjeća da njihova perspektiva nije za naš sistem. To nama, zdravstenim profesionalcima predstavlja problem u radu i brinemo se za problem struke na ovom prostoru”, zaključila je dr. Suljkanović Mahmutović.

    “Proces rada nije obustavljen, pacijenti nisu ugroženi”, kazala je navodeći da je protest organizovan u vrijeme pauze. ” (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,